Schmitt Pál: Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy

2012.03.29. 06:45 Módosítva: 2012.03.29. 07:00

Magyarul tanuló koreai diákokkal találkozott a szöuli Hankuk Egyetemen csütörtökön a magyar államfő, közölte az MTI különtudósítója. A Hankuk a legnagyobb, idegen nyelvet oktató magánegyetem a Koreai Köztársaságban. A 20 ezer diák több mint 40 nyelv közül választhat, ezek egyike a magyar.

A köztársasági elnök először az egyetem rektorával, Park Csollal találkozott, majd előadást tartott a magyarul tanuló diákoknak, akik közül néhányan magyar népviseletben jelentek meg. Az elnök, aki a doktorijának 215 oldalából 200-at fordított a plágiumügyet vizsgáló bizottság szerint – mint az a testület tagjának különvéleményéből kiderül – az előadásban felidézte azt a magyar mondást, miszerint ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.

Schmitt Pál arról is beszélt, hogy elismerés illeti meg az egyetem vezetőségét, amiért olyan sok idegen nyelvet oktatnak, mert ez óriási segítség a koreai társadalomnak, elsősorban a fiataloknak. Ő az első magyar államfő, aki meglátogatja a magyar tanszéket, ebből az alkalomból tiszteletbeli öregdiákká választották.

A Hankuk Egyetem magyar tanszéke 1987-ben alakult meg, és 1988-ban fogadott először hallgatókat a jongini campuson. Évente 40-60 hallgatót vesznek fel magyar szakra, akik négy éven keresztül tanulnak egyebek között irodalmat, történelmet, országismeretet, fordítástechnikát, nyelvészetet. Emellett néptáncot tanulnak a diákfesztiválra, amihez a fellépő ruhát maguk készítik, magyar színdarabot mutatnak be – például Örkénytől a Tótékat –, utcai fesztiválon népszerűsítik a magyar konyhát, kiállításokat szerveznek Magyarországról. A tanszéken eddig több mint 700 diák végzett, közülük sokan dolgoznak Magyarországon, a 40 koreai érdekeltségű vállalat valamelyikénél.