Ismét válaszolt a kormány Brüsszelnek

2012.03.30. 18:55 Módosítva: 2012.03.30. 19:04

A kormány ma, a határidő lejárta előtt átadta hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak az ország ellen folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatban, közölte péntek délután a Kormányszóvivői Iroda. Magyarország ellen két kiemelt kötelezettségszegési eljárás folyik, az egyik a bírák nyugdíjazása, a másik az adatvédelmi hatóság függetlensége ügyében. Emellett van két további, párhuzamosan vizsgált kérdés, az egyik a Magyar Nemzeti Bankról, a másik az igazságszolgáltatás függetlenségéről.

A kormány közleménye szerint a kabinet „részletesen tájékoztatta a Bizottságot a már bejelentett, folyamatban lévő, illetve tervezett jogalkotási lépésekről, melyek érdemben választ adnak az Európai Bizottság és az Európa Tanács Velencei Bizottságának észrevételeire”. A kormány közölte: „bízik abban, hogy ezek a jogalkotási kezdeményezések, illetve az átadott kiegészítő tájékoztatás megfelelő alapul szolgál ahhoz, hogy a Bizottság a szóban forgó eljárásokat lezárja”.

Mindez a kormány szerint azt is jelentheti, hogy már nem lesz akadálya annak: Magyarország belátható időn belül megkezdje a hiteltárgyalásokat az Európai Unióval és az IMF-fel.

A Bizottság március 7-én döntötte el, hogy az ország ellen folyó kötelezettségszegési eljárások közül az adatvédelmi biztos és a bírák nyugdíjazásának ügyében újabb szakaszba lépett az eljárás, és egy hónapot adott a törvénymódosításokra, míg a jegybanki ügyben további információkat kért.

A jegybanktörvény módosításáról már aznap egyeztetést kezdett a kormány az Európai Központi Bankkal, majd másnap az IMF-fel tárgyalásokkal kapcsolatos addigi halogató kormányzati stratégiát a hitelmegállapodás szorgalmazása váltotta fel. Előbb Fellegi Tamás mondta, hogy akarjuk a hitelmegállapodást, majd Orbán Viktor beszélt arról, hogy ő hónapok óta ül és vár, hogy jöjjön az IMF, de hiába. Egy héttel később levélben is sürgette a hiteltárgyalások megkezdését, majd a héten már arról beszélt a Hír TV-nek, hogy a kormány készen áll a tárgyalások megkezdésére, de az IMF még nem közölte feltételeit (ami egyébként nem igaz).