Így visszakozik a kormány MNB-ügyben

2012.03.07. 17:54 Módosítva: 2012.03.07. 17:59

Szerdán levelet küldött Matolcsy György nemzetgazdsági miniszter Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének, amelyben tájékoztatta, milyen pontokban tervezi a kormány a jegybanktörvény módosítását – közölte az NGM. A minisztériumi tájékoztatáshoz csatolták az erről szóló törvényjavaslatot is.

A levélben Matolcsy György arra kéri az EKB-t, hogy a lehető leggyorsabban véleményezze a tervezett törvénymódosítást, amelyet a hazánk ellen indult kötelezettségszegési eljárás miatt kezdeményezett a magyar kormány. Matolcsy levele szerint „a törvény EU-s joghoz illeszkedése különösen fontos azért, hogy sikeresek lehessenek a hiteltárgyalások az EU-val és az IMF-fel, és éppen ezért a döntésnek az új szabályozásról olyan gyorsan meg kell történnie, ahogy csak lehetséges”.

Ezek szerint a tavaly decemberben elfogadott jegybanktörvény két paragrafusát írják át. Kiveszik a jogszabályból azt a passzust, amely előírta volna, hogy az MNB monetáris tanácsának ülésén a kormány képviselője – miniszter vagy az általa felhatalmazott személy – is részt vehet, illetve azt, amely előírta volna az MNB-nek, hogy elküldje a monetáris tanács ülésének napirendjét.

Kivennének a törvényből két, a monetáris tanács összetételével kapcsolatos pontot, a 46. paragrafus 10. és 17. bekezdését, mindkét szövegrész a monetáris tanácsi tagság megszűnésével kapcsolatos.

Végül Matolcsy levele szerint elállt a kormány a PSZÁF és az MNB egyesítésével kacsolatos, az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé rejtett elképzelésétől is. Ez azt mondta volna ki, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv és a Magyar Nemzeti Bank feladat- és hatásköreit általános jogutódként egy új szervezet láthatja el, amelynek elnökét a köztársasági elnök nevezi ki – lényegében megnyitva az utat a kormány előtt, hogy Simor Andrástól megszabaduljon annak mandátuma lejárta előtt.

Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a jegybanktörvény ügyében konkrét lépéseket vár Magyarországtól.