Schmitt Pál lemondott

2012.04.02. 12:13

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A parlament hétfői ülése remek lehetőség lenne Schmitt Pálnak arra, hogy mondjon valamit, ha volna mit, írtuk előzetesünkben. És lám, Schmitt Pál tényleg felszólal az ülésen, rögtön annak kezdetén. A köztársaság felszólalását követően - ahogy a kormánytagok esetén - a frakciók reagálhatnak az elhangzottakra, így jó ötven perces programra számíthatunk. Utána Mesterházy Attila (Schmitt), Jávor Benedek (Schmitt), Lukács Tamás (KDNP, nem Schmitt) és Vona Gábor (Schmitt) következnek. A sort a Fidesz vezérszónoka, Lázár János zárja, aki "aktuális kérdésekről" kíván beszélni, akármit is jelentsen ez.

  • A kormánypárti képviselők elmúlt hetekben tapasztalható szorgalma miatt a Jobbik második és harmadik interpellálója csak nyolcadikként és kilencedikként kerülhet sorra, ha a levezető elnök ezt engedi. Staudt Gábor a bűnügyi statisztikákról, Dúró Dóra a fiatalok nyelvismeretéről beszélne.

  • A kormánypárti felszólalók garantálta unalmat az elempés Scheiring Gábor törheti meg, aki a Malév felszámolásának átláthatóságát kéri számon Németh Lászlónén, akit aztán Szekeres Imre faggat az energiadíj-hátralékosok tömegéről. Hetedikként a szocialista Tukacs István beszélgetne a nemzetierőforrás-miniszterrel.

  • Miért nem tartja nemzeti jelentőségű intézménynek az ukrajnai egyetemek magyar tagozatait a kormány, csap bele rögtön a lecsóba első interpellálóként a szocialista Ujhelyi István, akit a jobbikos Z. Kárpát Dániel követ, aki nem tudja, hova tünnek a magyar fiatalok. A kormánypártok a héten ismét két alákérdezős öninterpellációval rabolják majd az időt az ellenzéki felszólalók elől.

  • Schmitt mondhatna valamit, ha volna mit

    Ha a köztársasági elnök hétfőig megküldi lemondását a parlamentnek, akár azonnal tudomásul is vehetik a döntést. Címétől más esetben nem foszthatják meg, de feltételezhetik ideiglenes vagy tartós akadályoztatását. Ha lemond, vagy akadályoztatva van, Kövér házelnök veszi át ideiglenesen az államfő feladatait, helyére pedig helyettest kell választani. Ha nem ez történik, akkor a miniszterelnök válaszai, Némethné expozéja és az ürítés uralhatja a napot.

Vissza az összes bejegyzéshez