Benedek
-5 °C
5 °C

Schmitt Pál lemondott

2012.04.02. 19:11

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Fidesz-frakció kör-sms-t kaptak azzal a szöveggel, hogy ne hagyják el Budapestet. Valószínűleg szükség lesz még ma mindannyiukra a parlamentben, ennél közelebbit nem tudunk.

 • Kövér László a Fidesz elnökségi üléséről távozva azt mondta az Indexnek, hogy ő valójában meg sem áll az ENSZ elnöki posztjáig, majd azért hozzátette, hogy csak viccelt. Az ideiglenes köztársasági elnök szerint a jelölt megnevezése előtt azért megvárják az ötpárti egyeztetés eredményét.

 • A menetrend attól függ, hogy Schmitt Pál megírja-e a lemondó nyilatkozatát, és ha megírja, akkor lesz-e benne a lemondás idejére vonatkozó dátum. Ha nem lesz, akkor akár már ma szavazhatnak a képviselők a lemondásról. Ha lesz, akkor onnantól számított 15 napon belül lesz.

  Az új elnök választásához - ami még mindig nem esélytelen - a jelöltet a képviselők ötödének kell aláírásával támogatni, vagyis így esélytelen, hogy legyen ellenzéki elnökjelölt.

  A kinevezéshez a képviselők kétharmadának kell a jelölt mellett szavaznia.

 • Sokan most Kövért látják a legesélyesebbnek

  A fideszesek szerint Orbán délelőtti, a frakcióülésen elhangzott kritériumai alapján akár Kövér Lászlóból is köztársasági elnök lehet: a házelnök alkotmányozó, körön belüli, és Orbántól jobbra áll. Parlamenti helyszíni tudósítónk jelentése szerint akár még hétfőn lezavarhatják a köztársaságielnök-választást.

 • Információink szerint tegnap este még úgy volt, hogy nem mond le Schmitt Pál. A köztársasági elnök az este felkereste dobogókői zarándoklatán feleségét, Makray Katalint, és neki állítólag még azt mondta: nem mond le.

Vissza az összes bejegyzéshez