Kövér: Az én jelöltem Áder János

2012.04.05. 22:00
Kövér László jelöltje az államfői posztra Áder János. Az Országgyűlés elnöke, aki a köztársasági elnöki feladatokat ellátja az új államfő hivatalba lépéséig erről az Echo TV Napi aktuális című műsorában beszélt csütörtök este.

„Az én jelöltem ő"  fogalmazott a konkrét felvetésre, hozzátéve: a többiek szempontjából azonban ez csak egy vélemény. Megjegyezte: esze ágában sincsen barátja és nagyon régi harcostársa helyében dönteni, de „igen, azt gondolom, ő egy kiváló ember, alkalmas lenne ennek a pozíciónak a betöltésére, és én, amennyiben ő ezt adott esetben vállalná, szívesen támogatnám”.

Saját maga esetleges jelöltségéről szólva megismételte korábbi álláspontját, és kiemelte: világosan elmondta, mit gondolt erről korábban és most is. „Nem az a fajta vagyok, aki elugrik a felelősségvállalás elől, ha egyébként az a kollektív bölcselet, hogy valamilyen pozícióra én vagyok a legalkalmasabb személy"  mondta, hozzátéve: ugyanakkor korábban is, és most is azt gondolja, hogy az ő esetleges jelölésénél van jobb javaslat, hozzá képest van alkalmasabb személy erre a pozícióra, több is, nem csak egy.

Arra a kérdésre, hogy ebbe beletartoznak-e azeddig felmerült jelöltek, azt válaszolta: nem szeretne egyenként végigmenni a neveken, mert nem kíván senkit megbántani, vagy abba a kellemetlen helyzetbe hozni, hogy innentől kezdve potenciális fideszes pártkatonaként bélyegezzék meg őket az ellenzék oldaláról.

Nem változtatna a megválasztáson

Nem mindenkit tart természetesen alkalmasnak különböző okokból  folytatta, kiemelve: ez nem jelenti azt, hogy személyiségükről, jellemükről összességében negatív véleménye lenne, de az államfői pozíció egy közjogi tisztség, aminek betöltésére speciális kritériumok, jellemvonások teszik alkalmassá az embert  fejtette ki Kövér László.

Arról, hogyan válasszanak köztársasági elnököt, illetve, hogy az ellenzék közvetlen választást javasol, kifejtette: nincs szükség változtatásra, a nép által választott képviselők választják meg a köztársasági elnököt, ez ahhoz a közjogi berendezkedéshez, ami jelenleg van, illeszkedik, és nincs is értelme ezen sokat vitatkozni.

Mint mondta, a baloldal szempontjából nézve mindig az a pártkatona, akit, amikor ők vannak ellenzékben és kisebbségben, a velük szemben állók jogszerűen és teljesen legitim módon valamilyen megbízatásra választanak, vagy jelölnek. Az ab ovo pártkatonává válik, teljesen mindegy, hogy milyen tiszteletre méltó, egyéb területeken szerzett érdemei vannak, vagy milyen pálya van mögötte  fogalmazott, majd hozzáfűzte: ezzel nagyon nincs mit kezdeni. 
Példaként említette Szili Katalin jelölését, és nem volt pártkatona Göncz Árpád sem, aki az SZDSZ-ügyvivője volt  jegyezte meg ironikusan.