Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Szűrös is kapta az Orbán-jelentéseket

2012.04.05. 15:33
Egy ellenzéki képviselő kérdésére válaszolva Orbán Viktor nyilvánosságra hozta a sikertelen beszervezéséről szóló iratokat. A kormányfő szerint mindenki nyilvánosságra hozhatja a magáról szóló ügynökaktákat, ezt azonban úgy kell megtenni, hogy az ne érintse hátrányosan a diktatúra áldozatait.

Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a honlapján nyilvánosságra hozta a sikertelen beszervezéséről, illetve megfigyeléséről szóló állampárti dokumentumokat.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa márciusban tett fel a parlamentben írásbeli kérdést Orbánnak. Vadai azt kérdezte, hogy Orbánnak volt-e köze az előző rendszer állambiztonsági szolgálatához. Az ellenzéki politikus szerint az internetes közösségi oldalakon olyan iratok terjednek, amelyek kérdéseket vethetnek föl. A politikus szerint egy 1989. június 23-i irat arról szól, hogy Orbán az állambiztonsági szolgálat Győri Gábor fedőnevű hálózati személye volt. Vadai arra kérte Orbánt, hogy személyesen cáfolja, hogy hamisítvány-e az irat.

A kormányfő az erre adott válasz részeként hozta nyilvánosságra a sikertelen beszervezéséről szóló dokumentumokat. Orbán megemlíti azt is, hogy korábban többször, legutóbb 2006-ban már ismertette ezeket az információkat.

A nyilvánosságra hozott egyik iratban Orbánról az olvasható, hogy 1982-ben beszervezési céllal tanulmányozta a Belügyminisztérium III/III-as osztálya, a beszervezéstől azonban elálltak. Az irat részletezi, hogy Orbánt 1983-ban rendzavarás miatt előállították, valamint, hogy „ a demokráciát, a demokratikus jogokat becsmérlő cikkeket jelentetett meg”.

A jelentés végén felsorolják, hogy az iratokat kik kapják meg, a listán Grósz Károly, az MSZMP főtitkára mellett Szűrös Mátyás neve is olvasható, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP Központi Bizottságának tagja volt, az elmúlt években azonban a Fidesz több rendezvényén is feltűnt.

Vadainak írt levelében Orbán azt írja: az előző rendszer "igen vaskos dossziéban" dolgozta fel korábbi ellenzéki tevékenységét. Sorkatonai szolgálata idején megpróbálták beszervezni, de visszautasította, így a kísérlet sikertelenül végződött. Később folyamatos megfigyelés alatt tartották feleségével és ellenzéki társaival együtt.

Orbán arról is ír, hogy besúgókat állítottak rájuk, lehallgató eszközöket telepítettek a munkahelyükre, a lakásukba, sőt a hálószobájukba is. "Biztosíthatom, ezzel szembesülni, újra átélni azt a fenyegetettséget, nem kellemes élmény - öt, tíz, huszonegynéhány év távlatából sem" - a miniszterelnök.

A kormányfő szerint mivel Magyarországon jó ideje mindenki megismerheti a rá vonatkozó dokumentumokat, mindenkinek személyes felelőssége, miként számol el a maga szerepével, tetteivel. "Igen, támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot" – írja.

A kormányfő szerint a diktatúra áldozatait meg kell védeni attól, hogy újra áldozatokká váljanak. Ezzel arra utal, hogy a megfigyelések dokumentációi nemcsak politikai információkat tartalmazhatnak a megfigyeltekről, hanem magánéletük részleteit, betegségeket, családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni. "Ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk" – tette hozzá.