Gál
3 °C
16 °C

Börtönben volt a kulcsi gyanúsított apja

2012.04.06. 16:16

Traumaként élhette meg gyerekkorában a pénteki kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottja, H. Csanád Jutas, hogy édesapja, H. Ferenc évekre börtönbe került egy olyan szocpolcsalási ügy miatt, amelynek helybeliek voltak a kárvallottjai. Az Indexnek még péntek délelőtt Edelényi Gábor, a helyi televízió, a TV Kulcs főszerkesztője említette meg, hogy a család egy évekkel korábbi szocpolcsalás miatt közismertté vált a faluban, és a meggyilkolt családfő állítólag börtönben is volt emiatt.

A korabeli sajtóhíradások alapján csak töredékesen lehet rekonstruálni a történteket. Bár a per elsőrendű vádlottja H. Ferenc volt, a sajtóhírek nem rá, hanem az ügy másik vádlottjára koncentráltak, mivel ő Sipos János, Dunaújváros SZDSZ-es alpolgármestere volt.

Az ügyben 2005 szeptemberében született első fokú ítélet. Az akkori hírek csak arról számoltak be, hogy Sipos Jánost nem jogerősen másfél év börtönre ítélte a Buda Környéki Bíróság. A H. Ferencre kiszabott ítéletről nem volt szó, viszont annyi kiderült róla: a vád szerint a kulcsi építési vállalkozó 2000-ben nehéz szociális helyzetűeket vett rá arra, hogy lakásaikat adják el neki, és azt ígérte: szociálpolitikai támogatásukat felhasználva társasházakat épít számukra, a házak Kulcs határában viszont nem készültek el, az egykori lakástulajdonosok közül sokan fedél nélkül maradtak.

Arról, hogy a jogerős ítélet végül mi lett, nem találtunk információt a hírarchívumokban. Megpróbáltuk erről megkérdezni a régi ügy másik vádlottját, Sipost, de egyelőre nem tudtuk elérni telefonon.

Korábban, a Sipos elleni vádemelés utáni időszakban, 2003 márciusában a Népszabadság is írt az ügyről. Abból a cikkből az derült ki H. Ferencről, hogy akkor már két éve előzetes letartóztatásban volt. Ez alapján H. Ferenc 2001-ben kerülhetett előzetes letartóztatásba. Ekkor 1988-as születésű fia mindössze 13 éves volt.

H. Csanád Jutasról az Index által megkérdezett helyiek csak nagyon keveset tudtak. Az egyik szomszéd azt mondta róla: tudomása szerint nem járt dolgozni, számítógépes munkákat próbáltak neki szerezni otthonra. H. Csanád Jutas Dunaújvárosban járt gimnáziumba, esti tagozaton végzett, 2007-ben ballagott. Az iskola honlapja szerint olyanok járnak az esti tagozatos gimnáziumi képzésre, akik szakmunkásbizonyítvánnyal már rendelkeznek, de tovább szeretnének tanulni, érettségi vizsgát akarnak tenni.