no

A rakpartra kerülhet József Attila szobra

2012.04.11. 10:54

A jelenlegi helyszínétől légvonalban mintegy 10 méterre, a pesti alsó rakpartra helyeznék át a tervek szerint József Attila szobrát – jelentette be helyszíni sajtótájékoztatóján Wachsler Tamás. A Kossuth tér teljes körű felújítását célzó Steindl Imre Program vezetője mellett Vadász György építész is felszólalt, aki a Marton László által alkotott szobor talapzatának tervezője volt.

Vadászt Wachsler kérte fel, hogy segítsen megtalálni a szobor új helyét. Vadász szerint az áthelyezésben a jó szándék és az örömszerzés vágya vezérelte, és úgy gondolja, a szobor valójában jobb, kifejezőbb helyre kerül, "közelebb a rakodópart alsó kövéhez".

A szobor a jelenlegi helyén
A szobor a jelenlegi helyén
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A szobor tervezett helyén pillanatnyilag egy kocsifelhajtó van, ezt a tér rekonstrukciója során elbontják, és egy szélesebb (6-7 méteres) járdát alakítanak ki, ezzel is teret nyitva a szobor előtt. Az átalakítással a terv szerint egy egybefüggő Duna-parti korzót hoznak létre a Margit híd és az Erzsébet híd között.

D  FO20120411011
Fotó: Földi Imre

Marton özvegye egyértelműen rossz néven vette, "idegbajt kapott, amikor szó volt a költözésről" – felelte újságírói kérdésre Vadász, aki szerint azonban az asszony nem ért a szobrászathoz. Arra a kérdésre, hogy mit szól a szerveződő tiltakozáshoz, Vadász azt felelte: "80 éves vagyok, annyi felvonulást láttam már, nem foglalkozom vele: vagy dühít, vagy értelmetlennek tartom".

Vázlatos terv az áthelyezésről
Vázlatos terv az áthelyezésről

A sajtótájékoztatón megjelent a szobor áthelyezése elleni tiltakozást szervező Facebook-csoport egyik tagja is, aki Vadász Györgytől megkapta az átépítés terveit. A tiltakozót meggyőzték az elképzelések: "tetszik az átalakítás, tényleg jobb helyre kerül a szobor" – nyilatkozta az Indexnek: