Titkolják Orbán szabadságát

2012.04.11. 11:05

A miniszterelnök nem köteles nyilvánosságra hozni a szabadsága alatti tevékenységével kapcsolatos adatokat, ezt válaszolta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Varju László parlamenti kérdésére.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Varju március 23-án adta be a kérdését. Levelében felidézte, hogy korábbi kérdésére elárulta Navracsics, hogy Orbán idén egy napot töltött szabadságon, külföldön, de azt már nem mondta meg, hogy hol. Varju most megkérdezte, hogy ezek szerint a miniszterelnök szabadságát magán-és nem közügynek tekintik-e, és úgy gondolják-e, hogy ezekről még utólagosan sem kell tájékoztatni a közvéleményt. A képviselő végül rákérdezett arra, hogy ugyanígy gondolták-e ellenzékben is.

Navracsics szűkszavú írásbeli válasza kedden került fel a parlament honlapjára. A miniszter röviden összefoglalta, hogy mi számít közérdekből nyilvános adatnak az információszabadságról szóló törvény szerint. Navracsics szerint "mivel a szabadság alatti tevékenység annak lényegénél
fogva az érintett személy által ellátott közfeladattal nincs összefüggésben, az a magánszemély
közfeladattal össze nem függő személyes adata", amelynek nyilvánosságra hozatalára semmilyen törvény alapján nem áll fenn jogi kötelezettség .