Oroszországból szerez ötletet a Jobbik

2012.04.11. 11:03
Egy jobbikos törvényjavaslat büntetné a szexuális devianciák propagálását. A javaslat nem példa nélküli. Oroszországban 20 éve nem büntetik a homoszexualitást, de már több városban is tiltják annak népszerűsítését és terjesztését. Március végén ott is országos törvényjavaslatot terjesztettek be a parlamentnek.
000T TRPar2560528

Szentpétervár volt a negyedik város Oroszországban, ahol elfogadtak egy rendeletet, ami „segít megvédeni a gyermekeket a kisebbségek általi információmanipulálástól, ami a szodómiát népszerűsítené” –írta meg a Guardian. Az elképzelés több vezető orosz politikus és az ortodox egyház támogatását is élvezte.

A rendelet szövegi megfogalmazása pontatlan és nagy helyet hagy az alkalmi értelmezésnek. Bünteti a „nyilvános fellépést, ami a szodómiát, a leszbikusságot, a biszexualitást, vagy a transzszexualitástgálja”. A rendelet kritikusai szerint, ha a hatóságok akarják ebbe az is beletartozhat, ha valaki nyilvánosan kijelenti, hogy nem heteroszexuális. Mások azt sérelmezik, hogy evvel ismét csökken a szabad véleménynyilvánítás joga és betilthatnak különböző kulturális rendezvényeket is.

Akik megszegik a szabályozást 5 és 500 ezer rubel (3,815 millió forint) közötti büntetésre számíthatnak és ez alól nem számítanak kivételnek a külföldi turisták sem. Az „All Out” nemzetközi melegjogi aktivista csoport máris figyelmeztette az embereket, hogy ne menjenek Szentpétervárra, ameddig vissza nem vonják a rendeletet.

Március 6-án Budapesten is tartottak tüntetést az orosz nagykövetség előtt a homofób önkormányzati törvény ellen. A nemzetközi tiltakozáshoz csatlakozó Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Szövetség hangsúlyozza, hogy a szólásszabadságot korlátozó törvény előterjesztőinek vélekedésével szemben a melegmozgalom soha nem tűzte zászlajára egyetlen ember szexuális irányultságának megváltoztatását sem.

A Balti-tenger partján épült várostól való távolmaradás azonban sokáig már nem lesz elég, lehet hamarosan Oroszország teljes elkerülését javasolja majd az All Out. Március utolsó hetében a szibériai Novoszibirszk városának helyi törvényhozása javaslatot terjesztett az állami parlament bizottságai elé, ami szinte mindenben megegyezik a szentpétervárival, csak most elfogadása után a szabály az egész országban érvényes lenne.

A Jobbik szexuális magatartászavart lát

A Jobbik gyorsabban akar változást, mint ahogy az zajlik Oroszországban. Itthon átugorja a helyközi szabályozás szintjét és rögtön az Országgyűlés elé vinné az ügyet a Mirkóczki Ádám képviselő által benyújtott javaslattal.

Ellentüntetők a 2010-es melegfelvonuláson
Ellentüntetők a 2010-es melegfelvonuláson
Fotó: Nagy Attila

A javaslat általános indoklás szerint célja, hogy "gátat szabjon a szexuális szabadosság, különösen az abnormális-, különböző szexuális devianciák egyre fokozódó társadalmi térnyerésének". Az indítvány szabályokban korlátozná a "szexuális magatartászavarok" megjelenítését a reklámokban és a médiában, és arra is kitér, hogy szórakozóhelyeken és rendezvényeken se lehetne ezeket népszerűsíteni.

Az orosz példához képest a Jobbik a büntetések területén mutat változatosságot. A pénzbírság csak korlátozott formában jelenik meg, a párt inkább a börtönbüntetést és az elzárást preferálja. Hogy kinek hány év járna az a pontos körülményektől függene, de a legsúlyosabb ítélet a javaslat szerint nyolc év szabadságvesztés is lehetne.