Diplomáciai ügy lett a Zöld Pardon építkezéséből

2012.04.13. 13:25
A budapesti német nagykövetség képviselői az elmúlt hetekben minden követ megmozgattak, hogy a magyar politika illetékesei figyelmét ráirányítsák a Zöld Pardon új komplexumának építkezésére. A szabadtéri szórakozóhely, amely a jövő héten egy Tankcsapda-fellépéssel nyitna a Rákóczi híd budai lehajtójánál, alig 50 méterre dübörög majd a nap 24 órájában működő, több nagy légitársaságot is kiszolgáló Lufthansa Systems ablakaitól, és a német tulajdonban álló Infoparknak is milliárdos károkat okozhat, ha bármelyik nagy bérlő besokall a hangzavar vagy a várható randalírozás miatt. A németek nem értik, hogy a magyar hatóságok hogyan hunyhattak szemet a fölött, hogy egy szórakozóhely tulajdonosai egyetlen engedély nélkül lebetonozzanak, beépítsenek és bekerítsenek egy közpark besorolású területet, és beleássanak a híd rézsűjébe.

Egy váratlan internetleállásból értesültek márciusban az 100 ezer négyzetméteres irodaterületű Infopark bérlői arról, hogy hamarosan új szomszédot kapnak. A Zöld Pardon rögtön egy kábelátvágással kezdte új helyének kiépítését a Rákóczi híd (régi Lágymányosi híd) budai lehajtójánál.

Zöld: a ZP régi helye a Petőfi hídnál Narancs: a ZP új helye a Rákóczi hídnál
Zöld: a ZP régi helye a Petőfi hídnál Narancs: a ZP új helye a Rákóczi hídnál

A szórakozóhelynek tavaly ősszel kellett elköltöznie a Petőfi hídtól, mert lejárt a területfoglalási szerződése. A ZP honlapján egy hónapja hirdették meg, hogy április közepén már az új helyen tartanak nyitóbulit. Április 19-re egy Tankcsapda koncertet harangoztak be, a hivatalos 20.-i szezonnyitóra pedig a Magna Cum Laude fellépését ígérték. A Rákóczi híd tövében, nagy teherforgalmú útvonalaktól körbevéve 6500 fősre tervezett bulikat tartanak majd.

A közeledő koncertszezon iránt a kábelátvágás után az Infoparkban is felélénkült az érdeklődés. A bérlők sorban jöttek információért, milyen hangos lesz, mire számítsanak, szabályos pánik tört ki a várható felfordulás miatt – mondta az Indexnek Kay-Uwe Blandow, az IVG Hungary Kft. ügyvezetője.

Az Infoparkot kezelő és részben tulajdonló IVG sokáig az ország egyik vezető irodafejlesztője volt, német anyavállalata pedig a németországi intézményes befektetési alapok között számít piacvezetőnek a maga 22 milliárd eurós portfóliójával. Blandow elmondta, hogy meghívták Kővári Zsuzsannát, a Zöld Pardon Kft ügyvezetőjét, hogy tájékoztatást kérjenek tőle a szórakozóhely működéséről, de a találkozón nem kaptak megnyugtató válaszokat.

 
20120412 183239
Kay-Uwe Blandow, az IVG Hungary Kft. ügyvezetője

Az IVG Hungary vezetője szerint ez különösen azért aggasztó, mert az elmúlt több mint egy évtizedben nyugodt és rendezett üzleti környezetté fejlődött irodapark számára komoly kockázatokat jelent a szabadtéri bulihely megjelenése. A környéket ismerő ingatlanosként Blandow ráadásul tisztában van a XI. kerületi rendezési terv rendelkezéseivel. Szerinte az egyértelműen fogalmaz, és nem engedi a híd lehajtója által körbeölelt terület felszíni beépítését, valamint tiltja a körbekerítését is.

A cég sem a kerületi önkormányzattól, sem a ZP tulajdonosaitól nem kapott előzetes értesítést a helyválasztásról, pedig az Infopark hét épületében olyan német érdekeltségek bérelnek helyiségeket, mint a T-Com vagy a 7000 négyzetméterért fizető Lufthansa Systems. Van irodája itt az IBM-nek, az IT Services Kft-nek, sőt a magyar állam is bérlő az Infoparkban.

Blandow szerint milliárdos veszteséget okozhat, ha az egyik épület ablakaitól 50 méterre felhúzott koncerthely elüldözné valamelyik céget a környékről. A bérlők jelentős része ugyanis kifejezetten olyan tevékenységet végez, amelyre közvetlen hatással lehet a környékről eredő zaj. Több mint tíz cég működik az irodaparkban az év minden napján 24 órás szolgálatban, és éppen a légitársaságok és repterek számítástechnikai rendszereinek kiszolgálását éjjel-nappali üzemben ellátó Lufthansa Systems operációs központja van a legközelebb az éjszakai szórakozóhelyhez.

Térkövezik a ZP alját
Térkövezik a ZP alját

Az első magyarországi központú EU-szervezet, a European Institute for Innovation and Technology irodái pedig 100 méterre vannak a ZP kerítésétől.

Az IVG 1998-ban nagy rizikót vállalt magyarországi befektetésével, most hogy minden készen van, egy ilyen mélyütés nagyon rosszul esik – jelentette ki Blandow, aki szerint furcsa, hogy miközben Orbán Viktor Németországban igyekszik megnyerni a cégek jóindulatát, és új befektetésekre ösztönözni őket, a már itt lévő vállalkozásokat engedély nélküli szórakozóhellyel lehet veszélyeztetni.

Kivágtak és kibetonoztak egy darabot a híd rézsűjéből
Kivágtak és kibetonoztak egy darabot a híd rézsűjéből

Úgy tudjuk, ez volt az oka annak, hogy a német nagykövetség még most is minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a magyar politika legmagasabb szintjein is felfigyeljen a ZP-re. Blandow maga egy hónapja járja a különböző fórumokat: „bízva a jogállamban megpróbáltam tárgyalásos úton rendezni az ügyet, amelyre látszólag megvolt az esély, hiszen a magas rangú döntéshozók mindegyike egyetértett azzal, hogy a helyszín nem alkalmas és a jelenlegi helyzet szerint az építkezés illegális, ezek után mégsem történt semmi, és most már egy hét sincs a nyitásig”.

Tény, hogy a szórakozóhely építményei már majdnem készen állnak, a területet letérkövezték, jóllehet a rendezvénytartási és az építési engedélyek kiadásával megbízott XII. kerületi önkormányzat csak kedden kapta meg a Zöld Pardon engedélykérelmét. (Az illetékes XI. kerület a terület tulajdonosával fennálló céges kapcsolata miatt érintettséget jelentett be, és lepasszolta az ügyet, ezért a kormányhivatal jelölt ki másik önkormányzatot az engedélyezési eljárások lefolytatására.)

A XII. kerület jegyzője, Tusor Gabriella az Indexnek azt mondta, az elmúlt napokban már megvizsgálták a kérelmeket. Az építési hatósági eljárásban több mint 10 tételben kértek hiánypótlást a szórakozóhelytől és a rendezvénytartási engedéllyel kapcsolatban is voltak hiányosságok. Önmagában a szakhatósági állásfoglalások (például katasztrófavédelem, ÁNTSZ, rendőrség, stb.) beszerzése – amelyek egyébként nem számítanak bele az eljárási határidőbe – miatt kizárt, hogy az eddig feltárt hiányok pótlása az április 19-re tervezett nyitásig megtörténjen.

Közeli együttélés, az ablakok alatt a koncerthely
Közeli együttélés, az ablakok alatt a koncerthely

Úgy tudjuk, ennél is komolyabb akadálya lehet a szórakozóhely beindításának, hogy a XI. kerület rendezése terve szerint a területre legfeljebb egy virágos bódé nagyságú épületet lehetne elhelyezni, a kerítések és a forgalmas lehajtó pedig nem hagy menekülési útvonalakat sem a vendégeknek. A West Balkán tragédia óta a biztonsági kérdések is fontos részét képezik a rendezvénytartási engedélyek elbírálásának. Egy másik újbudai rendelet pedig „helyi jelentőségű”, azaz egyfajta védettséggel rendelkező területté nyilvánította a híd közvetlen környezetét, ami eleve kizárná, hogy a ZP által elfoglalt részen kereskedelmi tevékenység folyjon.

Kövári Zsuzsanna, a ZP vezetője az Index kérdésére azt mondta, továbbra is reméli, hogy a jövő heti nyitással nem lesznek problémák, bár az engedélyeztetéssel valóban megcsúsztak. Szerinte az ideiglenes jellegű konténeres technológia miatt ténylegesen nincs szükség hatósági engedélyre, és úgy tudja, az önkormányzat is ezen az állásponton van.

A szórakozóhelyet üzemeltető cég ügyvezetője a szomszéd Infopark problémáira azt mondta, a színpadokat úgy tájolták, hogy ne az irodák felé sugározzák a hangot, ezért nem hiszi, hogy ha ott becsukják az ablakot, akkor bármi behallatszik majd a zenéből. Méréseket viszont még nem tudtak végezni, mert az irodaház tulajdonosa nem engedte be őket. (Az Infopark tájékoztatása szerint ellenben a ZP vezetője nem volt hajlandó tájékoztatni őt arról, ki és milyen jellegű mérést szeretne végezni, ennek hiányában viszont nem adhatott engedélyt a belépésre.)