Zsarol a New York-i szervezet a holokauszttúlélők pénzével

2012.04.22. 12:14
Egy éve húzódik a külföldön élő, egykor még magyar állampolgárságú holokauszttúlélők támogatásának ügye. A probléma tavaly óta az, hogy a magyar állam nem fogadta el a pénzek elosztását végző Claims Conference zavaros elszámolását, ezért a Claims-szel szerződésben álló Mazsök nem folyósíthatta a következő részletet. A New York-i cég most a kárpótlási összegnek a Magyarországon élő, idős holokauszttúlélők ellátásának forrását képező részét nem küldi el, amit pedig nem a magyar államtól, hanem az USA kerületi bíróságának döntése értelmében svájci bankoktól kapnak.

Bonyolult helyzet alakult ki egy New York-i zsidó szervezet és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványa (röviden: Mazsök) között. 2011 óta a Conference on Jewish Material Claims Against Germany (röviden: Claims Conference) furcsa elszámolása miatt a Mazsök az állammal kötött szerződés értelmében (az államháztartási törvény miatt) nem utalhatja át az elosztást végző New York-i szervezetnek a külföldön élő, egykor magyar állampolgárságú holokauszttúlélők kárpótlását.

A Claims Conference így egy éve nem kapta meg a pénzt. A New York-i szervezet idén leállította annak a pénznek a Magyarországra való utalását, ami azoknak a magyar holokauszttúlélőknek az ellátását fedezi, akik az USA kerületi bíróságának ítélete alapján svájci bankoktól kapnak kártérítést.

Utánajártunk a két eset közötti összefüggésnek.

Nem kapják meg az ellátást a magyar túlélők

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (röviden: Mazsihisz) egy héttel ezelőtti közleményéből az derült ki, hogy veszélybe került az idős, gondozásra szoruló holokauszttúlélők ellátása Magyarországon. A Mazsihisz szerint a Claims Conference által biztosított forrásokból, amelyek elsősorban Berlinből érkeznek, a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány (röviden: MAZS Alapítvány) azoknak az idős zsidó holokauszttúlélőknek nyújt folyamatos szolgáltatást, akik házigondozásra, és egyéb támogatásra szorulnak. A MAZS Alapítvány – amely az American Jewish Joint Distribution Committee magyar ága – a Claims Conference "Náci Túlélő Segélyprogramjából" kapja a finanszírozást az USA kerületi bíróságának döntése szerint az Amerikai Holokauszttúlélők Szövetségének svájci bankokkal szembeni perének ítélete alapján.

Az idei évre a Claims Conference költségvetésében 11 millió dollárt szánnak a holokauszt magyarországi túlélőinek gondozására, azonban, mint azt a Mazsihisz múlt vasárnapi közleményében írta: "Sajnálatos módon vita bontakozott ki a magyar kormány által a holokauszt-túlélőknek biztosított, a 2011. évre járó 2,8 millió dollár átutalásával kapcsolatban, mivel a külföldi szétosztást lebonyolító Claims Conference által benyújtott elszámolást a kormányzat nem fogadta el, ezért nem engedélyezik az összeg a részükre történő továbbutalását."

Tájékoztatásuk szerint a Claims Conference levélben közölte, hogy ha a 2,8 millió dollár nem érkezik meg a számlájukra, akkor májustól csökkentik, vagy felfüggesztik a magyarországi holokauszt túlélők támogatására fordított összegek továbbítását. A közlemény szerint ez azzal járna, hogy a jövő hónapban az ellátásra szükséges források nélkül "egyik napról a másikra több ezer ember maradna házigondozás, meleg étel, és egyéb szociális gondozás nélkül".

Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója
Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója
Fotó: Soós Lajos

A Mazsihisz vezetői levelet írtak Orbán Viktornak, és arra kérték, hogy járjon el személyesen az ügyükben.

Ahogy arról egy tavalyi cikkünkben beszámoltunk, a Claims Conference pénzosztásával és annak elszámolásával kapcsolatban felmerült hiányosságok miatt a kormány 2011-ben leállította a feléjük való pénzáramlást.

21 millió dollár 5 éven át

A magyar állam egy öt évvel ezelőtti kormányhatározat alapján kárpótlást fizet azoknak a holokauszt-túlélőknek, akik annak idején magyar állampolgárok voltak. A kárpótlás jogalapja az államra szállt úgynevezett uratlan vagyon, vagyis azok a zsidó személyektől eltulajdonított javak, amelyeknek az örököseit már nem lehet meghatározni.

Az állam akkor 21 millió dollárt különített el a kárpótlásra, amit öt év alatt kellett volna kiosztani. A pénz háromötödét 2008-ban egy összegben utalta át az állam az elosztásért felelős Mazsöknek, a maradéknak pedig legalább a felét tavaly kellett volna elküldeni, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azonban visszatartotta a pénzt.

Visszatartott folyósítás

Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök, egyben a Mazsök kuratóriumának tagja tavaly elmondta: minthogy egyes becslések szerint a ma élő, a holokauszt idején magyar állampolgársággal bíró zsidók kétharmada már külföldi állampolgár, ezért a kárpótlási összeg addig kifizetett részének kétharmadát New Yorkba küldték, ahol tovább osztották, a KIM pedig ennek az elszámolását problémásnak találta.

A pénz úgy került az USA-ba, hogy a Mazsök, mint a 21 millió dollár elosztására jogosult szervezet, 2009-ben a Claims Conference-szel kötött szerződést arról, hogy a már nem Magyarországon élő jogosultaknak ők küldjék szét a pénzt, mivel a New York-i szervezet régóta foglalkozik holokauszttal kapcsolatos kárpótlási pénzek elosztásával, megfelelő tapasztalata van a nem Magyarországon élők felkutatásában, és számos országban vannak irodái, így a legnagyobb és leghatékonyabb ilyen típusú szervezet a világon.

A teljes magyar kártérítési vállalás kétötöde, pontosabban háromötödének kétharmada (vagyis 8,4 millió dollár, mostani árfolyamon több mint 1,9 milliárd forint) került a Claims Conference-hez. Ennek elszámolásával nem volt elégedett a magyar kormány, és ezért tartja vissza a következő részlet kifizetését. A Mazsök által el nem fogadott elszámolási dokumentumból kiderült, hogy a Claims ráadásul 2,4 millió dollárt még mindig nem költött el.

Az aranyvonat 21 millió dollárja

A pénzosztás előzménye 2005-re nyúlik vissza, ugyanis a kártérítés az úgynevezett aranyvonatperhez köthető. Az aranyvonatként elhíresült szerelvény a második világháború végén, 1945 márciusában részben zsidóktól összegyűjtött és nyugat felé indított magyarországi értékeket szállította, és azt amerikai katonák német területen kirabolták. Mivel az ellopott vagyon egy része zsidóké volt, ezért kárpótlási szervezetek az amerikai államot a 2000-es évek első felében beperelték.

2005-ben ebben a perben a magyarországi holokauszt túlélői az amerikai kormánytól 21 millió dollár kártérítést kaptak. A floridai ítélet után a magyar állam önként csatlakozott, és ugyanekkora összegű kárpótlást ajánlott fel a holokauszt-túlélőknek az elveszett értékekért.

Budapest, 2005. február 28. Kenneth D. Alford, az aranyvonat per szakértője, koronatanú (b) és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke részt vesz Az USA-ban zajló aranyvonat per "koronatanúja" címmel rendezett rendkívüli sajtótájékoztatón
Budapest, 2005. február 28. Kenneth D. Alford, az aranyvonat per szakértője, koronatanú (b) és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke részt vesz Az USA-ban zajló aranyvonat per "koronatanúja" címmel rendezett rendkívüli sajtótájékoztatón
Fotó: Nándorfi Máté

Ki tartozik kinek?

Tehát a teljes összeg felett a Mazsök rendelkezik – az államnak eleve csak velük van szerződése –, ami megbízta a Claims Conference-t, hogy a kétharmadát ossza szét az egykor magyar, ma már külföldi holokauszttúlélőknek, de a pénz harmadának kiosztását továbbra is a Mazsök intézi, így a még Magyarországon élő jogosultaknak ők adják tovább a kártérítést.

A Mazsöknél tavaly elmondták, hogy nem ismerték a kormány pontos kifogásait a Claims Conference elszámolásával kapcsolatban, de azt hallották, hogy valamit nem találtak rendben, és bár a szerződést a Mazsök kötötte meg a Claims-szel, mégsem akartak közbeavatkozni, mondván, hogy nem nekik, hanem a kormánynak van problémája az elszámolással, aminek joga van azt számon kérni.

A Claims Conference részéről akkor azt állították, hogy a Claims semmilyen vitáról nem tud a szervezet és a magyar kormány között, amely nem is tájékoztatta őket arról, hogy problémája lenne az elszámolásukkal. Ezen felül Székely Judit, a szervezet budapesti irodájának vezetője arról sem tudott, hogy a Mazsök bármikor pénzt adott volna a Claims Conference-nek, sőt: állítása szerint csak a Claims-től a Mazsök felé tartó pénzáramlásról volt tudomása.

Ez az információs aszimmetria annál is inkább érthetetlen, mert a Mazsök és a Claims Conference budapesti irodája egy épületben van.

Furcsa táblázatok és számlákon maradt pénzek

2011-ben több ponton is érdekesnek bizonyult a Claims Conference vitatott elszámolása. Az Indexhez egy névtelenségéhez ragaszkodó forrás akkor eljuttatta annak néhány oldalát, amelyek a teljes elszámolásnak csupán a tizedébe engedtek bepillantást, és kifejezetten csak a problémás részekbe, de ott valóban voltak furcsa dolgok.

Blue Card Corporated

A Claims különböző jótékonysági szervezetek között osztotta fel a kárpótlási pénzt, és ezek elszámolásai között akadnak értelmezhetetlen táblázatok. Ilyen például egy szintén New York-i szervezet, a Blue Card Corporated, amely főleg egészségügyi segítséget nyújt idős zsidóknak, és 227 964 dollárt kapott a keretből. Az iratok szerint a szervezet 2011 júniusáig csak tíz embert támogatott, közben pedig a számláján 211 590 dollár maradt elköltetlenül.

KDP EZRA

Az elszámolásnak a prágai zsidó hitközségen keresztül átfolyó és egy KDP EZRA nevű otthonápolási szervezethez jutó tétele is az Indexhez került. Aszerint a csehországi szervezet 14 240 dollárt kapott a magyar kárpótlásból, ebből azonban egyetlen főt sem támogattak, és 7120 dollárjuk, azaz az összeg fele maradt meg. Itt külön felmerül az a kérdés is, hogy vajon hány zsidó költözött Magyarországról Prágába a holokauszt után.

Pesach Tikvah

2011-ben megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot (emailen és telefonon) azokkal a szervezetekkel, amelyek tételei gyanúsnak tűntek, de egyedül a Pesach Tikvah nevű New York-i, pontosabban williamsburgi alapítványt sikerült eredményesen elérni. A holokauszt túlélők támogatásával a szervezet Door of Hope (A remény ajtaja) nevű programja foglalkozik. A programot Zalman Kotzen vezeti, aki az emailre nem válaszolt, de egy magyarul beszélő szociális munkásokat toborzó újsághirdetésben megadott mobilszámán sikerült utolérni.

Az Indexhez eljutott elszámolás szerint a Pesach Tikvah 157 431 dollárt kapott, de ebből csak 39 ezret költött el, és nulla főt támogatott. Zalman Kotzen ellenben azt állította, hogy szervezete összesen 2000 magyarországi és erdélyi holokauszt túlélőnek nyújt segítséget, többek között egészségügyi ellátás, étel-házhozszállítás és sok egyéb juttatás formájában. Ha valóban 2000 embert támogattak ebből, akkor valamivel kevesebb, mint 79 dollár jutott egy személyre, ami 14 600 forintos támogatást jelent, vagyis kevesebb mint a felét annak, amennyi a Magyarországon élőknek jutott évente.

Kotzen semmit sem fűzött a Claims és a magyar kormány vitájához, ahogy azt sem értette, hogy miért kerülhetett egy dokumentumba az az adat, hogy ők egy holokauszt túlélőt sem látnak el. Ha Kotzen szóbeli beszámolója hiteles, akkor a Claims Conference elszámolása összecsapott, pontatlan munka, de valójában nem visszaélés történt, csak hanyagul tölthették ki az űrlapokat. Egyes feltételezések szerint azonban bizonyos szervezetek, amelyek a Claimstől jutottak a kárpótláshoz, ráülhettek a pénzre, és vagy saját hasznukra kamatoztatják, vagy pedig arra várnak, hogy az idős túlélők hamarosan meghalnak, így már nem lesz kit kárpótolni. Erről azonban semmilyen bizonyítékkal sem szolgált senki sem.

Új szerződés

Az 2012. január 3-án a magyar kormány új szerződést kötött a Mazsökkel, mivel az a Claims elszámolása miatt nem tudta továbbutalni az összeget. Az új szerződés egyszerűbbé teszi a helyzetet.

Egyrészt a Mazsöknek nem kell minden egyes bizonylatot benyújtania – ami nehéz is lenne több ország több ezer túlélőjének juttatásai esetén –, hanem az Áht.-t rugalmasabban kezelhetik: a KIM megelégszik azzal, hogy a jogosultak nevét és születési helyét elküldjék, hogy kiderüljön, hogy egyáltalán ténylegesen a holokauszttúlélőkhöz jut el a kárpótlás. A lista a mai napig késik, így addig a Mazsök továbbra sem utalhatja a Claims-nek a következő részletet, ami egyébként a Mazsök számláján van.

Másrészt az új szerződés értelmében a Mazsök jogosulttá vált más szervezeteket is megbízni a pénz elosztásával, így kikerülhetővé válik a Claims Conference.

A Mazsök szerint a Mazsihisz léphetne

Szabó György, a Mazsök kuratóriumának – még nem jogerősen – az új elnöke elmondta: úgy tudja, hogy a Claims egyelőre csak fenyeget, még nem állította le a MAZS Alapítvány felé való utalásokat.

Szabó György
Szabó György
Fotó: Kallos Bea

Hozzátette: a Claims párhuzamba állítja a két támogatást, aminek nincs is köze egymáshoz. Arra a kérdésre, hogy januári törvény alapján új nemzetközi elosztószervezethez fordulnak-e, azt válaszolta, hogy mivel a kárpótlás utolsó részletét úgyis még idén kell kifizetni, ezért nem biztos, hogy célszerű váltani.

Szabó szerint a Claims Conference továbbra is a 2011-es részletet akarja megkapni, de anélkül, hogy el tudna számolni. Arról, hogy a túlélők személyéről szóló listát elküldjék, körülbelül két hónapja tárgyaltak utoljára, azóta pedig nem jött a Mazsökhöz visszajelzés. "Egyértelműen nem a kormány és a Mazsök a hibás" – szögezte le.

Szabó tájékoztatott arról, hogy jelenleg Magyarországon kábé 8500 holokauszttúlélő vár az uratlan vagyon utáni kárpótlásra. A 2011-es részletet már megkapták, a 2012-est pedig nyárig küldik el nekik, tehát a probléma a külföldi holokauszttúlélők kárpótlásával van.

Jogi lépést a végső címzett, azaz a Mazsihisz tehetne – tette hozzá Szabó György.

A Mazsihisz nem perel

Zoltai Gusztáv mindhárom magyarországi zsidó szervezetben érdekelt, ugyanis a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, de egyúttal a Mazsök kuratóriumának társelnöke, valamint a MAZS Alapítvány kuratóriumának is tagja.

Megkeresésünkre elmondta, hogy a helyzet azért kényes, mert bár elismerik, hogy a Claims a hibás a problémás elszámolással, és a Mazsök meg az állam is szabályosan járt el, ennek ellenére szeretnék fenntartani a jó kapcsolatot a Claims Conference-szel, hiszen – mint állítja – ők valóban holokauszttúlélőkhöz juttatják el a kárpótlást, csak az elszámolásuk nem megfelelő.

Hozzátette, hogy azért kérték az ügyben Orbán Viktor segítségét, hogy ha a New York-i szervezet májustól valóban visszatartaná vagy csökkentené a MAZS Alapítvány felé küldött támogatásokat, akkor a kormány dolgozzon ki egy átmeneti megoldást, például biztosítsák az érintettek ellátását, amíg a Claims Conference-szel nem rendeződik a Mazsök ügye.

A Claims Conference gyakorlatilag zsarol
Felkerestük a Claims Conference budapesti irodáját is, de kérdéseinkre nem voltak hajlandóak válaszolni.

A Mazsihisz azonban elküldte nekünk a New York-i szervezet eddigi utolsó levelét, amelyben kilátásba helyezték, hogy ha nem küldik el nekik haladéktalanul a visszatartott pénzt, akkor ők sem fogják folyósítani a magyar túlélők ellátásához szükséges összeget.

Részlet a Claims Conference eddigi utolsó leveléből
Részlet a Claims Conference eddigi utolsó leveléből

Az ügyben megpróbáltuk megkeresni Thaly Shault is a MAZS Alapítványtól, de cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni.

Szabó György és Zoltai Gusztáv is úgy gondolja, hogy a Claims csak ijeszteget, és valószínűleg végül el fogják küldeni a MAZS Alapítványnak a pénzt.