Már Navracsics is 23 járást akar Pesten

2012.04.24. 11:18
Olyannyira nem sikerült meggyőznie a fővárosi fideszes polgármestereket Navracsics Tibor közigazgatási miniszternek, hogy akaratuk elől meghajolva maga kezdeményezi saját, járásokról szóló törvényjavaslatának módosítását. Bár az egész országban központosítják az államigazgatást, a fővárosban minden kerületnek saját hivatala lesz.

Bár eredetileg a közigazgatási minisztérium Budapesten csak hét járást hozott volna létre, Navracsics Tibor miniszter és közigazgatási államtitkára, Szabó Erika is beterjesztőként csatlakozott a Fidesz fővárosi polgármestereinek a járások kialakításáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványához.

A javaslat szerint Budapesten végül minden kerületben lenne járási hivatal, azaz az eredeti tervekkel szemben nem hét, hanem 23 járásra osztanák a fővárost.

A módosító javaslat minden passzusban, ahol szükséges, a fővárosi körzeti hivatal kifejezést fővárosi kerületi hivatalra kezdeményezi változtatni.

"A polgárok számára is sokkal könnyebben követhető az államigazgatás működése, ha a járási feladatok területi kialakítása a kerületekhez igazodik" a fővárosban, ha ugyanis az államigazgatási ügyek intézése nem kerületi szinten történne, az zavart és elutasítást váltana ki az ügyfelekből - indokolják javaslatukat a Fidesz-KDNP politikusai.

Magyarázatuk szerint Budapesten az államigazgatás legalsó szintjének ma és hosszú távon is a kerület tekinthető a legalkalmasabbnak. A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.

Navracsics eredeti javaslatát már a kezdetektől bírálták a Fidesz kerületi polgármesterei. Február végén Navracsics még úgy nyilatkozott, ha ragaszkodnak a kerületi hivatalokhoz, meghajlik akaratuk előtt, de igyekszik meggyőzni őket arról, hogy nem ez a legjobb megoldás. A jelek szerint sikertelen volt a meggyőzés.