Felszabadítják a láncos kutyákat

2012.05.04. 13:00
Az anyjuktól elszakított kis görényekre és a beszínezett díszhalakra is gondol az új állatvédelmi rendelettervezet. Kutyát 2016-tól már nem lehetne tartósan láncra verni. Háromszorosára emelnék a kiszabható állatvédelmi bírság minimumát, hogy legyen visszatartó ereje.

Állatvédelmi szabályokat módosító kormányrendelet-tervezetet tett közzé csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium a kormany.hu-n. A tervezet most még közigazgatási egyeztetésen van, de ha elfogadják, a nagyobb darab kutyák például jól járnak.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló hatályos jogszabály nem tesz különbséget méret szerint a kutyák a között, az általános szabály pedig az, hogy tilos ebet tartósan tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb eszközzel kikötve tartani. Az új rendelet viszont megkülönböztet kis (20 kiló alatti) közepes (20 és 40 kiló közti) és nagytestű ebeket (40 kiló feletti) kutyákat. Csak a kistestű kutyáknak kellene beérniük a tíz négyzetméteres hellyel, négyméteres kötéllel, a közepeseknek már legalább tizenöt négyzetméter és hat méteres kötél járna, a nagyoknál pedig húsz négyzetméter és nyolc méter lenne a minimum. 2016-tól pedig egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni.

000 PAR2004121504711
Fotó: Abdelhak Senna

Az új szabályozás többé nem engedné meg a kutyák fülének a megkurtítását, csak a farkukét, és azt is csak az állat hétnapos koráig. A kutyákon kívül a macskákra és a görényekre is vonatkozna az az új szabály, hogy a kölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani.

Megpróbálnák megvédeni a tűzijátéktól, vihartól megriadt állatokat is. Az új rendelet szerint "az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt", főleg szilveszterkor a gazdának gondoskodnia kell az állat elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell a megnyugtatására.

Megtiltanák, hogy gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben
tartsák. Kifejezetten a halak védelmében is készül két rendelkezés. Előírnák, hogy hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák. Emellett pedig tilos lesz festéket fecskendezni a díszhalakba azért, hogy látványosabban nézzenek ki.

2013-tól kötelező lesz a kutyákat chippel jelölni, és a chipes kutyák adatait országos adatbázisban tartják majd nyilván. A Vidékfejlesztési Minisztérium a magyarázó szöveg szerint így szeretné elérni, hogy "átláthatóbb legyen a hazai ebállomány, és csökkenjen a kóbor kutyák száma". Négy hónaposnál idősebb kutya már csak chippel megjelölve lesz majd tartható.

Ma már fajta alapján nem számítanak automatikus veszélyesnek kutyák, csak a viselkedésük alapján lehet annak minősíteni egyes állatokat. A veszélyes ebek tartására egy sor új szabályt dolgoztak ki. A veszélyes kutyákat muszáj lenne ivartalanítani, csak szájkosárral lehetne velük sétálni, a nyakörvükre pedig egy legalább öt centiméteres korongot kellene akasztani, amelynek egyik oldalán a gazda neve, címe, telefonszáma, másik oldalán pedig a "Veszélyes!" felirat szerepel. Oda, ahol a kutya él, ki kellene tenni a "Vigyázat! Veszélyes eb!" táblát, amelyen támadó ebet ábrázoló grafikát is fel kellene tüntetni. Veszélyesnek minősítési eljárást elindíthat majd például az állatorvos, aki köteles lesz figyelni a vizsgált kutyát ebből a szempontból is.

Ha elfogadja a kormány a rendelettervezetet, jelentősen megnő az állatvédelmi bírság kiszabható összege. Jelenleg a bírság 5 ezertől 150 ezer forintig forintig terjedhet. Az új szabályozás 15 ezer forintban húzná meg az alsó határt, és különböző szorzókat rendelne a különböző vétkekhez. A rendelethez tartozó mellékletek mondanák meg, miért hányszorosát kell kifizetni a minimális 15 ezer forintnak. A legnagyobb szorzó a 10-es, ez, tehát 150 ezres bírság jár például annak, aki állatot kínoz, vagy annak, aki az állatot "elűzte, elhagyta, kitette". A bírság ugyanakkor jócskán 150 ezer forint fölé is kúszhat, ha valaki több ilyen bűnt követ el egyszerre. A tervezet szerint "több tényállás együttes fennállása esetén az egy táblázatban található szorzókat táblázatonként összeadva kell a mellékletre vonatkozó értéket megállapítani". A minisztérium magyarázata szerint az emelésre azért van szükség, mert az állatvédelmi bírság mára elveszítette visszatartó erejét.