Kiszámíthatatlan bevételforrás a telefonadó

2012.05.07. 18:52

A távközlési cégek szerint a percalapú telefonadó a költségvetés számára nem jelentene kiszámítható bevételi forrást, ugyanakkor a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország közös álláspontja szerint jelentősen megváltoztatná a telefonálási szokásokat. Ez viszont nem biztosítaná a várt adóbevételt, és csökkentené a távközlésből származó áfabevételt is.

A három szolgáltató hétfőn kiadott közös közleménye szerint a társaságok megerősítik, hogy folytatni kívánják a kormánnyal a távközlési adóval kapcsolatos tárgyalásokat. A legutóbbi, pénteki egyeztetésen a felek nem tudtak megállapodást kötni. A társaságok álláspontja szerint a jelenlegi tervezet megvalósítása komoly terhet jelentene ügyfeleiknek, valamint aránytalanul magas, nehezen kiszámítható távközlési költségnövekedést okozna a magyar vállalatoknak. Ezáltal az adó veszélyeztetné Magyarország és a magyar vállalatok versenyképességét.

Bár a társaságok hangsúlyozták, hogy veszélyesnek tartják egy, a nemzetgazdaság szempontjából fontos húzóágazat többszörös adóztatását, megértik a kormányzat szempontjait és olyan javaslatokkal segítik a kormányt, amelyeknek köszönhetően időben, fenntartható módon bevezethető a Széll Kálmán Tervben 2.0-ban szereplő fogyasztási típusú adó.

Több tízmilliárdos bevételre számítanak

Korábbi információk szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elképzelései alapján az első tíz percnyi telefonbeszélgetés mentesülne az adó alól, és személyenként havonta maximum 700 forint lenne a közteher; a vállalatok legfeljebb havi 2500 forintot fizetnének. A szakértők rámutattak, hogy a vázolt konstrukció a tehetősebbeknek kedvezhet, mert az is csak 700 forint adót fizetne, aki 20-40 ezer forintért telefonál havonta. Az újabb variáció szintén nagy terhet róna a szolgáltatókra, hiszen az informatikai rendszerüket jelentősen fejleszteniük kell ahhoz, hogy ez az adó beszedhető legyen. A telefonadó tervezetéről hamarosan dönteni kell, hiszen a kormány még az idén több tízmilliárd forint bevételt vár tőle.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján évente körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jutna egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobil-előfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.