A horgonyember ma lehorgonyoz Magyarország élén

2012.05.10. 08:19
Ünnepélyesen beiktatják Áder János köztársasági elnököt, akinek már csak arra kell várnia, hogy Schmitt Pál kiköltözzön az államfői rezidenciából.

Csütörtökön lehorgonyoz az Orbán Viktor által horgonyembernek nevezett Áder János az ország élén: miután a parlament megválasztotta, letette esküjét és elmondta első beszédét, Áder János hivatalba is lép a Sándor-palotában. Munkája az ilyenkor szokásos beiktatási ünnepséggel kezdődik.

IMG 8852
Fotó: Huszti István

Elnöksége elején máris egy szokatlan problémával szembesülhet: Schmitt Pál egyelőre nem költözött ki az államfői rezidenciából. Ahogy az RTL Klubnak mondta, nem tud kiköltözni, mert egyelőre nincs új helye. Azt azért megígérte Ádernek, egy hónapon belül kiköltözik onnan, de állami lakásra igényt tart, mert "ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár."

De vissza Áderhez: ahogy azt első elnöki interjújában megígérte: "ha száz kifogástalan törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat alá fogom írni, ha pedig száz rosszat, hibásat, mind a százat vissza fogom küldeni". Első teendőinek egyike Geréb Ágnes kegyelmének mérlegelése lesz, erről azonban beiktatása előtt még nem akart véleményt formálni.