Gond nélkül ért véget az érettségi nagyhét

2012.05.11. 14:16
Rendben lezajlottak a német írásbeli vizsgák országszerte a középiskolákban, és ezzel befejeződött az idei tavaszi érettségi szezon első hete.

A második idegen nyelvi érettségin középszinten 1071 vizsgahelyszínen 22 927 diák, emelt szinten 58 helyszínen 2602 vizsgázó adott számot tudásáról.

A idén május 4. és június 29. között a vizsgák 3616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak. Az írásbeli vizsgák május 4-étől május 25-éig tartanak, az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete június 7., vége június 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka június 18-29.

Az érettségizők közül 87 850 diák a végzős középiskolás, akik ezúttal tesznek rendes érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A diákok együttesen több mint 471 ezer vizsgát tesznek le, érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 61 100 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett tárgyakat külön számolva – 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi. Immár második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

Hétfőn az informatika, a latin és a héber vizsgák következnek.

Nem módosítják a történelem javítókulcsát

Az Oktatási Hivatal (OH) közleményben reagált a Történelemtanárok Egyletének (TTE) csütörtöki felvetésére, amelyben a középfokú történelem írásbeli vizsga javítókulcsának korrigálását kérték. Azt írták, hogy a 8. feladat utasításai egyértelműek, ezért az útmutatót nem módosítják. Erről részletes indoklást is kiadtak.