Szijjártó fog felelni Orbán külkapcsolataiért

2012.05.11. 17:32

A szervezeti átalakítások nyomán június 1-jétől három államtitkár fog dolgozni a Miniszterelnökségen. Közülük Lázár János veszi át Varga Mihály helyét, Győri Tibor jogi munkát végez majd, Szijjártó Péter pedig a miniszterelnök nemzetközi kapcsolataiért lesz felelős – közölte pénteken Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, hogy Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár Jánosnak így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztról. Őt Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén. Június 1-jétől pedig Varga Mihály lesz Fellegi Tamás utódja, tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat.

A nemzetközi kapcsolatokra fektetett nagyobb hangsúlyt Orbán korábban azzal magyarázta, hogy ennek a területnek nőni fog a jelentősége a következő két évben. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kezeli majd ezt a területet.

Szijjártó 1998-ban lépett be a Fideszbe és jutott be a győri önkormányzatba. A Fidelitasból kezdte, majd a Fidesz egyéb testületeiben is helyet kapott. A párt országos választmányának 2001-ben lett tagja. Mindössze 24 éves volt, amikor a 2002-es választásokon bejutott a parlamentbe. A 2006-os választások előtti kampány során lett a Fidesz egyik szóvivője, majd Orbán Viktor kommunikációs igazgatónak nevezte ki.

Szijjártó Péter és Lázár János
Szijjártó Péter és Lázár János
Fotó: Komka Péter

A kormányátalakítás lehetséges személycseréiről már áprilisban kiszivárogtak az első hírek. A váltás azonban Schmitt Pál plágiumügye és lemondása miatt megakadt. Áder János köztársasági elnöki esküje után viszont valóban megkezdődtek az átalakítások. Első körben a legnagyobb minisztérium, a Nefmi vezetője, Réthelyi Miklós nyújtotta be lemondását, hogy a helyét átvehesse Balog Zoltán, aki korábban a felzárkóztatási államtitkárként dolgozott.

Az Index forrásai korábban azt mondták, hogy Lázár új pozícióba helyezésével Orbán valójában saját munkáját próbálja megkönnyíteni. Az apparátusból ugyanis túl sok döntés "csúszott fel" a miniszterelnökhöz, a volt frakcióvezető feladata pedig lényegében az lesz, hogy dinamizálja a tárcák munkáját, és tehermentesítse a kormányfőt.

Az ellenzék reakciói

Az MSZP úgy reagált, hogy a bejelentett kormányátalakítás elhibázott, helyette Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene távoznia. Horváth Csaba, a szocialisták alelnöke úgy fogalmazott: "amikor a fejétől bűzlik a hal, nem a farkát kell lecsapni, hanem a fejét". Szerinte ennek hiányában csak "parasztvakításnak" értékelhető, hogy több, eddig is felelős tisztséget viselő fideszes politikus helyet cserél, ám ettől nem várható érdemi változás a kormányzati politikában.

A Jobbik úgy látja, hogy a kormányátalakítástól alapvető változás nem várható, nem személyi változásokra van most már szükség, mert önmagában ezek nem oldják meg az ország problémáit.

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba. Jávor Benedek frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormányátalakítással semmi nem történt. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki lesz miniszter, illetve államtitkár és a mostani átszervezés egyúttal az IMF-tárgyalások eddigi bukásának beismerése – fogalmaz az ellenzéki párt pénteki közleményében.