Egyházi fenntartásba adnak két intézmény

2012.05.16. 15:41

A következő tanévtől a Magyarországi Evangélikus Egyház vesz át egy rákosmenti óvodát és egy általános iskolát, a fenntartói jog átengedéséről szerdán, rendkívüli ülésen döntött a kerület képviselő-testülete. A határozat értelmében az Eszterlánc Óvoda Gyökér utcai tagintézménye, valamint a Laborcz Ferenc Általános Iskola augusztus 31-én kerül egyházi fenntartásba, a két intézményt Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola néven alapítják újra. Az önkormányzat tájékoztatása szerint az érintett óvodába jelenleg 106 gyermek jár, míg az iskolában 351-en tanulnak.

A testületi indítvány szerint az egyház nyitott, a felekezeti elhivatottság nem követelmény, az evangélikus iskolák tanulóinak 62 százaléka nem evangélikus vallású. Azoknak a gyerekeknek, akik még az önkormányzati rendszerben iratkoztak be az intézménybe, nem lesz kötelező a hittan; őket a jelenlegi nevelési vagy pedagógiai programban foglaltak szerint nevelik, kimenő rendszerben. Változások a tanulmányaikat 2013/2014-ben kezdőknél lesznek.

A fenntartói jog átadásáról szóló megállapodást csütörtökön írja alá Riz Levente (Fidesz-KDNP) polgármester, és Kákay István, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója.

Az Eszterlánc Óvoda másik, Bulyovszky utcai tagintézményét az önkormányzati fenntartású Napsugár Óvodához csatolják. Rákosmentén húsz önkormányzati fenntartású óvoda, illetve tagintézmény, valamint tíz általános iskola működik.