no

Egy embert, 4 kutyát, egy szarvast lőttek le a rendőrök

2012.05.16. 14:27
Egy rendőrségi összesítés szerint 2011-ben a járőrök két esetben lőttek rá valakire és tizenötször adtak le figyelmeztető lövést, közölte az Index kérdésére az ORFK Szóvivői Irodája. A két leadott lövés közül az egyik esetben meghalt az érintett, a másik esetben súlyos sérülést szenvedett. A rendőrök 15 figyelmeztető lövést adtak, illetve négy kutyát és egy szarvast is le kellett lőniük.

85-ször lőttek a német rendőrök

A német rendőrök 2011-ben összesen 85 lövést adtak le szolgálatuk közben. Ezek közül 36 célzott lövés, 49 pedig figyelmeztető lövés volt, derül ki a Német Rendőrségi Főiskola összesítéséből. A járőrök a lövésekkel tizenöt embert sebesítettek meg, hatan viszont belehaltak a sérülésekbe. Németországban összesen 8812 lövést adtak le sérült vagy veszélyes állatokra, főként az utakon, autópályákon megsérült vadakra. Magyarországon ezt a feladatot nem a rendőrök, hanem a vadászok végzik, de ők is csak külön engedély birtokában lőhetik ki az utak mellett a sérült vagy veszélyes állatokat.

Miskolcon 2011 októberében egy 42 éves férfi életveszélyesen megsebesítette 37 éves élettársát, de amikor a rendőrök becsengettek a lakásba, a férfi egy gáz-riasztópisztollyal rálőtt a rendőrökre is. A járőrök fedezékbe húzódtak és "felvették a tűzharcot". A férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol később meghalt. A rendőrség szerint gyors, szakszerű, határozott és törvényes volt az intézkedés.

Tavaly júniusban Vácon is kellett használni a fegyvert a rendőröknek. Egy férfi, aki kábítószerrel való visszaélésért kiszabott börtönbüntetése után szabadult, elment annak a rendőrnek a házához, aki korábban elfogta. A férfi megfenyegette a rendőr édesanyját, amiért feljelentették. Amikor a rendőrök emiatt elő akarták állítani, a férfi a táskájából egy konyhakést és egy villáskulcsot vett elő, amivel fenyegetni kezdte a rendőröket. A járőrök ezután három figyelmeztető, majd hét célzott lövést adtak le, de az elkövető elmenekült. Néhány utcával arrább egy másik járőr figyelmeztető lövés után lábon lőtte a férfit, így sikerült elfogni. Később elrendelték a férfi kényszergyógykezelését.

A rendőrségi törvény szigorúan szabályozza, milyen esetekben és hogyan használhatják lőfegyverüket a rendőrök. A lőfegyvert akkor alkalmazhatják, ha a fenyegetés a rendőr vagy más testi épségét, életét súlyosan veszélyezteti; terrorcselekménynél, járművek hatalomba kerítésekor; lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy más emberölésre használható eszközzel elkövetett bűncselekmények megakadályozására; az állam működése vagy a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos létesítmény elleni fegyveres támadás elhárítására vagy szándékos emberölést elkövető személyek elfogásakor. A rendőrök akkor is használhatják a fegyvert, ha valaki a felszólítás ellenére nem teszi le a nála lévő fegyvert.

D VAJ20111001007
Fotó: Vajda János

A törvény szerint pisztolyát csak azután használhatja a rendőr, ha előbb felszólította a másik felet, hogy engedelmeskedjen vagy más kényszerítő eszközt próbált alkalmazni, de ez nem vezetett eredményre. Ezután figyelmeztetnie kell az illetőt,. hogy használni fogja fegyverét, majd figyelmeztető lövést kell leadnia. Csak ezután adhat le célzott lövést. A törvény ugyanakkor kitér arra, hogy éles helyzetben nincs mindig idő és lehetőség ezekre a fokozatokra és "a késedelem az intézkedés eredményességét, a rendőr vagy más személy életét, testi épségét közvetlenül veszélyezteti".

A rendőrségi statisztika a figyelmeztető lövéseket külön számolja. A váci esetnél leadott három figyelmeztető lövéssel együtt az ORFK közlése szerint 2011-ben összesen 15-ször adtak le a rendőrök pisztollyal figyelmeztetést. Tavaly októberben például Érden egy igazoltatásnál egy autó utasa lekezelő hangnemben, káromkodva válaszolt a járőrnek, mire a két járőr kiszállította a kocsi négy utasát az autóból.

A férfi ezután megpróbálta megütni az egyik rendőrt, de járőrtársa megvédte. A férfi még agresszívabbá vált, és társával a másik rendőrre támadt: ököllel arcon ütötte, majd a földre kerülő rendőrt rugdosta. Rendőrtársa gázspray-vel megpróbálta lefújni a támadókat, de az autó másik két utasa lefogta. Őket végül sikerült lefújnia, így kiszabadult a szorításból, és rádión segítséget kért, miközben a földön fekvő rendőrt közben tovább ütötték és rugdosták. Ezután a csoporthoz visszatérő rendőr is ütni és rugdosni kezdték, aki a padkára esett. Végül az előbbi rendőrnek sikerült kiszabadulnia támadói fogságából, és két figyelmeztető lövést adott le, a megérkező erősítés pedig elfogta a négy férfit.

Ugyancsak külön számolják az állatokra leadott lövéseket. 2011-ben négy kutyát és egy szarvast lőttek le a rendőrök. A veszélyes kutyák ártalmatlanítása viszonylag gyakori. 2011 februárjában például Leányfalun egy kutya a sétáltatójára támadt. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, csak úgy tudták kimenekíteni, hogy a járőrök az ebet két lövéssel leterítették. A szarvasos eset Veszprémnél a 8-as főúton történt 2011 szeptemberében, amikor egy autós összeütközött az úton átfutó vaddal. Az autóban 800 ezer forintos kár keletkezett, a sérült állat elfutott a helyszínről. A rendőröknek az autós mutatta meg, merre menekült a szarvas. A riadt, súlyosan sérült állatot az út menti vízelvezető árokban találták meg. A szarvas két lábra állva megpróbált elfutni, de a rendőr úgy ítélte meg, hogy az állat veszélyezteti a közlekedés biztonságát, ezért lelőtte.

D  VG20071009005
Fotó: Varga György

A rendőrségnél többféle fegyvertípust rendszeresítettek a különböző szolgálatoknál. A járőrök általában PA63-as típusú pisztolyt használnak, ami az 1936-os Walther PP továbbfejlesztett változata. A pisztolyt az ötvenes évek végén konstruálták a FÉG gyárban, és a hatvanas évek eleje óta gyártják. A tárba csak 7 lőszer fér, a 9x18 mm-es lövedék kis teljesítményű, így gyakran több lövésre van szükség ahhoz, hogy egy támadót ártalmatlanítsanak. A fegyver könnyű, emiatt ha nem tartják jól, erősen felcsap a kézben, így nehéz vele gyorsan több lövést ugyanoda leadni. A rendőrség régebb óta tervezi, hogy modern, új maroklőfegyvereket rendszeresít.

PA-63
PA-63