11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27. ÉLŐ
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A rendőrség vizsgálja a Wallenberg-szobor meggyalázását

2012.05.23. 14:47 Módosítva: 2012.05.23. 14:50
DSZZS20120522104
Fotó: Szigetváry Zsolt

Garázdaság elkövetése miatt eljárást indított a II. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen a Wallenberg-szobor meggyalázásának ügyében – közölte Pap Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Raoul Wallenberg budapesti szobrára kedden ismeretlenek disznólábakat tettek. A II. kerületi önkormányzat vezetői korábban közölték: elítélik a szobor meggyalázását. Az önkormányzat illetékes irodája – amint értesült a szobor meggyalázásáról – azonnal értesítette a terület tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot. Miután érdemi lépés nem történt, a kerület munkatársa bejelentést tett a II. kerületi rendőrkapitányságon, és intézkedett a szobor megtisztításáról.

A Külügyminisztérium szintén a leghatározottabban elítéli Raoul Wallenberg szobrának meggyalázását. A tárca közleményben foglalt állást a svéd diplomata emlékének védelmében.

A svéd diplomata a második világháborúban Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. A Szilágyi Erzsébet fasorban álló emlékmű Varga Imre szobrászművész alkotása.

Az esetről a Magyar Narancs online számolt be, a cikk szerint a szoborra akasztott disznólábak kedd délelőtt, egy konzervatív New York-i zsidó gyülekezet tagjainak tűntek fel.

A disznólábak nem először kerülnek elő a holokauszttal kapcsolatban. 2009-ben a pesti alsó rakparton lévő, az 1944-45-ben a nyilasok által a Dunába lőtt zsidók ezreinek emlékére állított "Cipők a Dunaparton" emlékművet gyalázták meg hasonlóan, akkor a rendőrség izgatás miatt indított nyomozást.  • Hírek
  • Bankszámla