A kormány nem ért egyet az Amnesty jelentésével

2012.05.24. 12:27

Nem ért egyet a kormány az Amnesty International országjelentésével. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon korlátozták a vallásszabadságot, a szólásszabadságot és diszkriminálják a romákat.

A kormány a vádak közül a vallásszabadságra vonatkozóra azt reagálta, hogy az új egyházügyi törvényt a Velencei Bizottság Európa "egyik legnagyvonalúbb egyházügyi törvényének" nevezte.

Ez tény, ugyanakkor a bizottság értékelése szerint több pontja nem tesz eleget a nemzetközi elvárásoknak, például túlzó és önkényes kritériumokat támaszt az egyházi elismeréshez, több száz vallási szervezettől vonta meg az egyházi státust és diszkriminálja az el nem ismert vallási közösségeket.

A romák diszkriminációjával kapcsolatos kritikára reagálva a kormány nevében válaszoló közigazgatási minisztérium (KIM) arra hivatkozott, hogy a magyar uniós elnökség idején fogadták el az európai romastratégiát. Emellett az új Btk. szigorúan bünteti a kisebbségek elleni bűncselekményeket.

A szólásszabadság helyzetével kapcsolatban a KIM azt állítja, hogy a véleménnyilvánítás és a szólás szabadságát az alkotmány és a médiatörvények is garantálják. "Sem a magyar kormánynak, sem más politikai vagy civil szervezetnek sem joga, sem pedig lehetősége sincs beleszólni sem az elektronikus, sem a hagyományos médiumok, szerkesztőségek napi munkájába" - álítja a KIM.