Nem vagyunk mi hiénák

2012.05.24. 20:42
Ami csak eladható, árverésre került a nehéz helyzetbe került Tiszabőn: saját bevételek híján kukásautó, fogászati szék, legelők és szolgálati lakások eladásával próbálják törleszteni az adósságot. A rossz hírű településen azonban így sem tolongtak a jelentkezők az olcsón megszerezhető javakért.

“Tudják, ki ez itt?” - nyújtja felénk Antall József képét Mága Balázs tiszabői önkormányzati képviselő a hivatal tanácstermében, és bár mi már ahhoz a generációhoz tartozunk, akiknek a néhai miniszterelnökből legerősebben a megszakadó Kacsamesék maradt meg, azért sikerül felismerni. “Ő tehet erről az egészről, ő hozta be a többpártrendszert” - mondja Mága, mire mi hirtelen egészen ráérzünk a közelgő Kádár-centenárium hangulatára, pedig egészen más okból érkeztünk Tiszabőre.

Kukásautó és erdők

A legszegényebb magyar település (melynek történetéről bővebben itt olvashat) önkormányzata árverést rendezett, hogy így próbálja rendezni adósságait. Lényegében mindent próbáltak eladni, ami eladható kukásautótól erdőrészekig, összesen 20 millió forint értékben. Más kérdés, hogy ha mindent sikerült volna eladni, az is csak a 120 milliós tartozásállomány töredékére lett volna elég a faluban, melynek utóbbi húsz éve valóban nem egy kimondott sikertörténet. Mikor azonban Molnár György kirendelt pénzügyi gondnok megérkezett a terembe, nem éppen azt láthatta, hogy tolonganak a jelentkezők a töredékáron megszerezhető javakért.

Tiszabőnek az OTP-tól a Magyar Államkincstáron át 35 egyéb hitelezőig számos szereplő felé vannak tartozásai, de még így is megoldást jelenthetett volna, ha az önkormányzat valahogy megegyezik a hitelezőkkel. Ennek azonban volt egy  jelentős akadálya: az önkormányzat hosszú ideig határozatképtelen volt, mert hét tagja közül egyszerre négy volt előzetes letartóztatásban a faluban történt szocpolos csalássorozat miatt. Őrizetben volt Farkas Barnabás polgármester is.

Mi ez a szocpol-ügy?

A Tiszabő 360 házából 200-at érintő ügyek jellemzően a következőképpen néztek ki. Az értelmi szerzők megkerestek egy családot, hogy névleg adják el a házukat egy vevőnek, aki az ország másik részén él, és nem is akar odaköltözni. A fiktív vevő szociálpolitikai támogatást vett fel arra, hogy ő házat szeretne vásárolni, és minél több gyereke volt, annál több támogatást kaphatott.

ut 00 0024 2011-08-12 172943-INDEX DV 25P MOV

Az ingatlanok valós értéke Tiszabőn még nagyobb családi házak esetén sem több pár százezer forintnál, a bűnügyben szintén benne lévő értékbecslő segítségével azonban ennél jóval magasabb árakat állapíttattak meg. A jegyzőnek pedig alá kellett írnia, hogy a megállapított érték megfelel a helyi áraknak. Ezután megkapták a – példa kedvéért – kétmillió forintos támogatást egy 300 ezer forintot érő ház megvásárlására, amiből kapott 300 ezret az eladó, 300 ezret a vevő, a többit a szervező, miközben senki nem költözött sehova, és semmi nem épült.

Így aztán esély sem volt arra, hogy felmerüljön a hitelek reorganizációja - igaz, ez egyébként is inkább elméleti lehetőség lett volna egy olyan faluban, ahol működő helyi vállalkozások és adóbevételek híján nincsenek források a tartozás rendezésére. Maradt a mozdítható tárgyak eladása - ebben az esetben ez az jelenti, hogy minden kalapács alá került, ami nem tartozik a település működéséhez feltétlenül szükséges eszközök és ingatlanok közé. Az iskola és az óvoda tehát egyelőre marad.

Fogászati szék és fűnyíró

Nem úgy például a fogászati szék, amit elsőként kínált eladásra az árverésen Molnár György. Egészen pontosan a második kör első tétele volt ez, néhány hete már volt egy fordulója az árverésnek, akkor azonban néhány legelő, egy kistraktor, egy három fázisú mosogatógép és egy fűnyíró kelt csak el összesen félmillió forint értékben. A felajánlott tárgyat nagy csend fogadta, igaz, csak két vásárló jelent meg: Puskás Béla, Tiszajenő polgármestere és Domány István helyi lakos, önkormányzati képviselő.

Mindketten pontosan tudták, miért jönnek. Puskás a legérdekesebb árverési tárgyra, Tiszabő hulladékszállító autójára csapott le, melyet a kikiáltási ár hatvan százalékáért, 900 ezer forintért elvihetett. Puskás az Indexnek azt mondta, nem hiénák ők, de szükségük volt az autóra, mert néhány településsel közösen úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a szemétszállítást.

Fiktív konyha kalapács alatt

Az első körben az árverési tételek között szerepelt egy 5,4 millió forint értékű közösségi konyha is. A szoljon.hu olvasói azonban jelezték, hogy az épületet már régen lebontották, amikor pedig ezt jelezték a vagyonkezelőnek, kiderült, hogy egyszerűen elfelejtették kivezetni a nyilvántartásból.

Elkelt egy szolgálati lakás is, ezt vette meg Domány 1 millió 65 ezer forintért. Ezen kívül kínáltak erdőrészeket és további lakásokat is, ezekre azonban már nem akadt vevő. Ez azt jelenti, hogy a következő körben vagyonfelosztás következik a hitelezők között, az OTP például tehát könnyen lehet, hogy értékes fogászati székkel és Tisza-parti nyaralókkal lesz gazdagabb.

Az, hogy a külső vásárlók nem tolongtak a tiszabői ingatlanokért, nem meglepő. Ennél a településnél talán egyetlen egynek sincs rosszabb híre Magyarországon, helyszíni tapasztalataink alapján pedig a mindennapi bűnözés valóban keménnyé teszi a tiszabői életet. Az árverés ideje alatt például az önkormányzatnál épp a rendőröket várták, mert a napokban leszerelték a hivatallal szemben lévő, évről évre egyre romosabb állapotú kultúrház hátsó bejáratát.

Földszerzés helyett feszült csend

Voltak azonban, akik arra számítottak, hogy az elárverezett földekre lecsapnak a helyi erős emberek, vagy ahogy mondják, “helyi oligarchák”. Ők azonban nem jelentek meg az árverésen, ami egyes tiszabőiek szerint összefüggésben állhat azzal, hogy a szocpolbotrány óta feszült csend van a faluban és sokan inkább várakoznak.

Az ügyben összesen 301 ember került őrizetbe, ebből 19 szervező, a kár összesen 315 millió forint. A szoljon.hu szerint az ügy ennyi vádlottal szinte kezelhetetlenné vált, ezért az év elején az ügyészség azt a taktikát választotta, hogy elhalasztja a kishalak elleni vádemeléseket, hogy a fontosabb szereplőkre koncentráljanak. A faluban számos család érintett az ügyben.

hazvolt MVI 4876

Az árverés sikertelensége egyébként Molnár György szerint nem kirívó a hasonló helyzetben lévő települések esetében. Farkas Barnabás polgármester szerint pedig, aki csak nézőként vett részt az árverésen, az egész ügyet csak a média fújja fel.

Az Index korábban ötrészes videóriport-sorozatban dolgozta fel a tiszabői iskola történetét és a helyi fiatalok előtt álló lehetőségeket.

Első rész: Öcsém, ha teheted, most menj innen
Második rész: Ha nincs iskola, elveszett a falu
Harmadik rész: Ezek az urak már nem is magyarázkodnak
Negyedik rész: Szevasz cicám, van gazdád?
Ötödik rész: Rendőr szeretnék lenni

Bónusz: Az öreg halász és a Tisza
Karácsonyi kiadás: Nem elég, hogy szegények vagyunk