Eltűnt a disznóólból az aligátorteknős

2012.06.02. 00:02
Csütörtök este nyitva találták annak a püspökhatvani disznóólnak az ajtaját, amelybe a Galga-patakból kifogott, veszélyes állatnak számító aligátorteknőst zárták be a megtalálói. Egyelőre nem találják a teknőst, és azt sem tudják, hogy magától szökött-e meg vagy pedig ellopták.

Elveszett a püspökladányi aligátorteknős, számolt be az RTL Klub híradója. A faluban többször is bemondták a hangosbemondón, hogy az állatot senki ne közelítse meg, mert veszélyes. Az állatot megtaláló család gereblyével és halászhálóval indult a nyomába.

D MTZ20120530035
Fotó: Máthé Zoltán

Az Észak-Amerikában őshonos állatot a püspökhatvani család hétfőn találta a Galga-patakban. A család egyik tagja, egy 17 éves fiú a bokáig érő vízben állva egy nagy koppanásra figyelt fel. Kiderült, hogy egy tíz kiló körüli teknős akarta megharapni a locsolót. A fiú megijedt, kiugrott a vízből, majd egy merítővel tért vissza. Megpróbálta kiemelni a furcsa állatot, de az – szétharapdálva a hálót – pillanatok alatt kiszabadította magát. Végül egy lapáttal terelte a partra.

A kifogott aligátorteknős páncélja körülbelül 25-30 centiméteres, kinyújtott nyakával és farkával meghaladja a fél métert. Erős felépítésű, karmai és kampós állkapcsa van. Általában sekély, édesvízi tavak és lassú folyású folyók fenekén él. Halakat, kisebb teknősöket, békákat, kígyókat, madarakat és vízben élő emlősöket eszik. Nem tudni, hogy az állat hogyan került a patakba.

A  nagyméretű páncélos a vízben és a szárazföldön is lassan mozog, de nem fél az embertől, bárkit megtámad. Öt évvel ezelőtt egy hasonló állatot fogtak ki Debrecenben, az Acsádi úti csatornából.

A család az állatot jobb híján egy disznóólban őrizte. Mindennap adtak neki friss vizet, amiben fürödhetett, és fogtak neki békát meg halat. Az aligátorteknős kétnaponta egy kiló húst is megeszik. A ház macskája próbált barátkozni a teknőssel, de egy harapást kapott az orrába.

Az állatnak a Bors próbált helyet keresni, de több állatkertben is azt mondták, vagy nincs helyük, vagy az esetleges fertőzéstől tartva nem tudják befogadni a teknőst. Endrédi Lajos, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetője a lapnak azt mondta, hogy mivel már van két aligátorteknősük is, akár egy harmadik is elfér náluk, de az állat odaszállításában nem tudnak segíteni.