Orbán felháborodott a fehérvári zsidótemető megrongálása miatt

2012.06.04. 21:02

Orbán Viktor miniszterelnök együttérzését fejezte ki a székesfehérvári zsidótemető megrongálása miatt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnökének írt levelében. "Fájdalommal és felháborodással értesültem arról, hogy Magyarországon, ráadásul szeretett alma materem városában megrongálták közösségük tagjainak nyughelyéül szolgáló temetőt. Együttérzésemen és szolidaritásomon túl szeretném Önöket tájékoztatni arról, hogy utasítottam belügyminiszter urat, hogy a lehető leggyorsabban és leghatározottabban járjon el a felelősségre vonás kérdésében.” - írta a kormányfő Jávor Mátyásnak, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnökének.

Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere szerint a levél nemcsak a Székesfehérvári Zsidó Hitközség, hanem az egész város számára megnyugtató lehet. Az önkormányzat hétfőn kiadott közleménye szerint a polgármester soron kívüli intézkedést kért, ezért a városgondnokság még a június 10-e, a Székesfehérvárról elhurcolt zsidó emberek emléknapja előtt helyreállítja a temetőt.

A székesfehérvári Óvoda utcai zsidótemetőt szombaton rongálták meg eddig ismeretlen tettesek, mikor fekete festékkel feliratokat fújtak a ravatalozóra és több sírra. A rendőrség az ügyben rongálás minősített esete miatt indított nyomozást.