A MÁV-osok nem kapnak székely szalmakalapot

2012.06.05. 15:26

Levélben fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Dávid Ilonához, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához a vasúttársaság szalmakalap-közbeszerzése kapcsán azért, hogy hosszabbítsák meg a határidőt, hogy az erdélyi, székelyföldi szalmakalap-készítők is részt vehessenek a közbeszerzési eljárásban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a MÁV Beszerzési és Készletgazdálkodási Szolgáltató Egysége nemrég 3705 darab szalmakalap beszerzésére írt ki pályázatot. A tenderen alaposan meghatározták, milyen fejfedőre van szükség: „Méretes férfi szalmakalap, belső izzadságfogó, külső díszítő szalaggal, állon rögzíthető zsinórral. Szín: natúr. Alapanyag: 100% szalma. Megkötő: 100% nylon.” A MÁV a pályavasúti üzletágának meghatározott munkaköreiben dolgozó (pl. pályakarbantartás, pályafenntartás) munkavállalói számára szerzik be a kalapokat.

A kiírás szerint a szalmakalap-készítők június 4-ig, azaz hétfőig tehettek ajánlatot a vasúttársaságnak.

Borboly Csaba május 31-én kelt levelében Dávid Ilona vezérigazgató figyelmébe ajánlotta a kőrispataki szalmakalap-készítőket. „Meggyőződésem, hogy a hasonló jellegű, az anyagi oldalán túl érzelmi töltettel is rendelkező beszerzéseknél minden egyes magyar állami tulajdonban levő vállalat esetében megfontolandó a határon túli magyar vállalkozások bevonása, mert amellett, hogy jó minőségű termékeket szolgáltatnak a székely kézművesek, e gesztusokkal erősíteni lehet az összetartozás, az egymásrautaltság tudatát határon innen és túl” – írta Borboly Csaba a levélben.

Megkeresésünkre a MÁV sajtóosztálya azt a tájékoztatást adta, hogy a pályázaton nem csak magyarországi székhelyű vállalkozások jelentkezhettek, hanem bárki részt vehetett, de az eljárás ajánlatadási határidejének meghosszabbítására nem volt lehetőségük.