Nem kaphat tükröt a sziámi harcoshal

2012.06.11. 19:19

Jóváhagyta a kormány a korábban tervezetként napvilágot látott állatvédelmi rendelet módosítását. Az új jogszabály szerint ezentúl a kutyák esetében méret szerint kell különbséget tenni az ebek között, így a rendelet külön kategóriaként kezeli a kistestű (20 kiló alatti), a közepes (20 és 40 kiló közötti) és a nagy testű (40 kiló feletti) kutyákat. Ezentúl csak a kistestű kutyáknak kellene beérniük a tíz négyzetméteres hellyel és a négyméteres kötéllel, a közepeseknek már legalább tizenöt négyzetméter és hat méteres kötél járna, a nagyoknál pedig húsz négyzetméter és nyolc méter lenne a minimum. 2016-tól egyáltalán nem szabad majd kutyát tartósan láncra verni.

Fület nyírni tilos, a farok mehet

A rendelet tiltja a kutyák fülének a megkurtítását, csak a farkukét engedi, és azt is csak az állat hétnapos koráig. A kutyákon kívül a macskákra és a görényekre is vonatkozna az az új szabály, hogy a kölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani. Megtiltják, hogy gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben tartsák. Előírták azt is, hogy hím sziámi harcoshalakat úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák. Emellett pedig tilos lesz festéket fecskendezni a díszhalakba azért, hogy látványosabban nézzenek ki.

A rendelet jelentősen megnöveli a kiszabható állatvédelmi bírságok összegét. Jelenleg a bírság 5 ezertől 150 ezer forintig forintig terjedhet. Az új szabályozás 15 ezer forintban húzná meg az alsó határt, és különböző szorzókat rendelne a különböző vétkekhez. A rendelethez tartozó mellékletek mondanák meg, miért hányszorosát kell kifizetni a minimális 15 ezer forintnak. A legnagyobb szorzó a 10-es, tehát 150 ezres bírság jár például annak, aki állatot kínoz, vagy annak, aki az állatot "elűzte, elhagyta, kitette". A bírság ugyanakkor jócskán 150 ezer forint fölé is kúszhat, ha valaki több ilyen bűnt követ el egyszerre.