Harminc nap közmunka Demszky-dobálásért

2012.06.11. 13:40

Közérdekű munkára ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a két fiatalt, akik három éve tojással dobálták meg Demszky Gábor akkori SZDSZ-es főpolgármestert. A városvezetőt 2009 áprilisában éppen ennek a bíróságnak az épülete előtt hajigálták meg tojásokkal, amikor a Polgár Tamással, a Tomcat néven ismert radikális bloggerrel folytatott perről távozott. Az egyik tojás eltalálta a politikust.

Németh Leona bíró szóbeli indoklása szerint az esetről készült videofelvételek alapján kétségtelenül bebizonyosodott, hogy mi történt. Ezt a vádlottak az eljárás során – időnként változó tartalommal – tett vallomásaikban is jobbára elismerték. Mindazonáltal vitatták bűnösségüket, és azt hangoztatták, hogy amit tettek, az nem bűncselekmény, nem volt veszélyes a társadalomra, és a véleménynyilvánítás szabadságának keretei között maradt.

A vádlottak az eljárás során azzal is védekeztek, hogy Demszky Gábor fasisztának, újnyilasnak bélyegezte őket mint egy tüntetés résztvevőit, és ők „kisemberekként” nem láttak más lehetőséget a kellő súlyú reagálásra, mint hogy tojással megdobálják. Ez a tiltakozási forma szerintük Nyugat-Európában bevett, és nem is büntetendő.

A vádlottak szerint a sértett volt az, aki a vádbeli időszakban politikai tevékenysége miatt megbotránkozást, közfelháborodást keltett, amerre csak megjelent.

A bíró szóbeli indoklásában rámutatott: a vádbeli garázdaság bűncselekmény megállapításához nem csak a fenti eredmény szükséges, de az is, hogy az elkövető erőszakos magatartást tanúsítson.

Emlékeztetett: a vádbeli cselekmény előtt nem sokkal a büntető törvénykönyv garázdaságot szabályozó paragrafusa kiegészült egy új szakasszal, amely szerint az is erőszakos magatartásnak minősül, ha a támadó jellegű fizikai ráhatás „nem alkalmas testi sérülés okozására”.

A törvényalkotó a személyre irányuló tojásdobolást így üldözendő cselekménnyé, garázdasággá nyilvánította, függetlenül attól, hogy azt a véleménynyilvánítás szándékával követték-e el – tette hozzá Németh Leona.

A büntetés mértékéről kifejtette: a korábbi védői indítványban szereplő próbára bocsátást nem tartotta elegendőnek, ezért szabott ki 30 nap közérdekű munkát, amit fizikai munkakörben kell majd letölteniük a vádlottaknak hétről hétre a pihenőnapokon, naponta hat órában.

A két büntetlen előéletű Pest megyei fiatal – egyikük szakmunkástanuló, a másik munkanélküli informatikus – a védőjével együtt tudomásul vette az elsőfokú döntést, ám az egyelőre nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezés kérdésében.