Fertőzések és balesetek lesnek a gyerekekre a nyári szünetben

2012.06.18. 14:48
A nyári szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje teljesen megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, így gyakoribbá válnak a balesetek és a hasmenéses megbetegedések is. Statisztikák szerint a legtöbb gyermekhalálért a különböző balesetek felelősek, noha ezek könnyedén megelőzhetőek lennének.

Magyarországon a a legtöbb gyermekhalálért a különböző balesetek a felelősek. Ezek száma a nyári időszakban megnövekszik, mivel a legtöbb gyermek az iskolából kiszabadulva sok időt kénytelen egyedül tölteni. Potenciális veszélyt jelenthetnek a szabadtéri programok, a sporttevékenységek, a kirándulások, de akár a nyaralás is, ahol a gyermekek sokszor egyedül próbálják meg felderíteni a környéket. A megelőzés legfontosabb módja tehát a szülői felügyelet – mondta el Páll Gabriella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet szakorvosa az ÁNTSZ sajtótájékoztatóján.

Javulnak a tendenciák

Páll elmondása szerint hazánkban javultak a gyermekek biztonságával kapcsolatos mutatók. Az Európai Gyermekbiztonsági Szövetség jelentése szerint Magyarország a „közepesen biztonságos” kategóriába tartozik. Míg 2007-ben az elérhető 60 pontból 32-t szereztünk meg, addig jelenleg 37,5 ponton állunk. Ezekkel a számokkal Magyarország az EU-n belül középmezőnyben helyezkedik el. A gyermekek számára legbiztonságosabb ország jelenleg Hollandia.

A megelőzés kérdésében Páll kiemelte: a szülői felelősség és felügyelet alapvető, a gyermekek nem maradhatnak ellenőrzés nélkül, de a kistestvér, vagy más fiatalkorú jelenléte sem helyettesíti a szülői felügyeletet. Az ÁNTSZ szerint vízparton, fürdőhelyen, de akár otthoni kerti medence közelében is fontos, hogy az úszni nem tudó gyermeket egy percre se hagyják felügyelet nélkül. Kerékpározáskor és lovagláskor védősisakot kell viselni, nyílt tűz (bográcsozás, szalonnasütés, grillezés) környékén pedig a gyermeknek folyamatos felnőtt felügyeletre van szüksége. Továbbá az olyan, általános elvárások is érvényesek, mint a gyógyszerek, vegyszerek, lőfegyverek elzárása, valamint a gyermekülés használata a gépjárművekben.

Gyakori a hasmenés

A nyár járványügyi szempontból komoly veszélyeket rejt magában. Ez az időszak a különböző hasmenéses betegségek főszezonja. Míg télen általában a vírusos betegségek terjednek, addig a meleg időjárás a bakteriális fertőzéseknek kedvez. Ezek fő forrásai a nem megfelelően kezelt élelmiszerek. A nem megfelelő tárolás és előkészítés az ilyen megbetegedések közel nyolcvan százalékáért felelős – magyarázta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője.

Ócsai kiemelte, hogy a nyári hőmérsékleten rendkívül gyorsan szaporodnak a baktériumok, 30-40 fok között húszpercenként hatványozódik az ételben lévő kórokozók száma. Ez különös tekintettel igaz a tojásra, mivel a tojásfehérje rendkívül jó hőszigetelő, így a benne lévő baktériumok magas hőmérsékleten kezelve sem pusztulnak el. Éppen ezért a tojásból készülő ételeket (például a madártejet) elkészültük után nem szabad sokáig tárolni.

Óvakodjunk a kullancsoktól

Mint minden évben, az ÁNTSZ idén is felhívja a figyelmet a kullancsok jelentette veszélyre. A fertőzött kullancsok olyan betegségeket terjeszthetnek, mint a Lyme-kór, a vírusos agyvelőgyulladás, vagy az agyhártyagyulladás. A kullancsok jelentette veszélyek miatt fontos, hogy erdei túrákon zárt ruházatot viseljünk, ami a csípés elleni védekezés legegyszerűbb módja. Kisgyermekeknél és felnőtteknél is fontos, hogy naponta ellenőrizzük a kullancs által kedvelt helyeket, így a fejbőrt, a fülek mögötti bőrfelületet és a végtaghajlatokat. Ócsai kiemelte, hogy a kullancs a csípés utáni első három órában még nem fertőz, mivel ebben az időszakban csak szívja az ember végét, a visszaöklendezés (és ezzel együtt a fertőzésveszély) még nem kezdődik meg.

Tájékozódjunk a külföldi út előtt

Magyarországon a lakosság védőoltásokkal el van kényeztetve, így a járványügyi helyzet nálunk kiváló. Idehaza szinte teljesen ismeretlenek, vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régiókban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek, mint a hastífusz, a kolera, a malária, a dengue-láz, vagy a fertőző májgyulladás. Emiatt fontos, hogy az utazó indulás előtt ellátogasson egy szakemberhez, aki felkészíti a nyaralásra egészségügyi szempontból, és ellátja a szükséges védőoltásokkal, gyógyszerekkel és tanácsokkal. Ha valaki nyaralásról hazatérve betegszik meg, azonnal forduljon orvoshoz, mivel egy náthának tűnő betegség is komoly fertőzést takarhat.