Marad a közvilágítás Fonyódon

2012.06.21. 16:35

"Nem lesz közvilágítás a városban szerdától" – ezt az információt tartalmazó szórólapokat találtak postaládájukban tegnap a fonyódiak. Az áramszolgáltató közleményével szemben azonban mégis működött a közvilágítás, mert a város önkormányzata gyorsan rendezte a helyzetet a szolgáltatóval. „Nem azért nem fizettünk eddig, mert nem volt pénz, hanem mert nem akartunk” – mondta Hídvégi József polgármester az esetről.

"Nem kapcsolja ki az áramot a szolgáltató sem szerdán, sem később, lesz közvilágítás Fonyódon" – nyugtatott meg minden aggódó városbélit szerdán Nagy Szabina fonyódi aljegyző a sonline.hu cikke szerint. Az aljegyző szerint az ügy részleteiről a polgármester tudna többet mondani, aki ma el is mondta a részleteket.

Hídvégi József szerint Fonyód még 2002-ben kötött hosszú lejáratú szerződést két szolgáltatóval, köztük az ELMIB csoporthoz tartozó Közvil zrt. céggel ami a közvilágítás biztosításáért volt felelős. A polgármester szerint ezek a városra nézve hátrányos szerződések voltak, amikből nem volt lehetőségük kilépni és ezért is folyamatos vitában álltak a cégekkel.

Az évek során az önkormányzat részéről összejött egy 33 millió forintos túlfizetés, viszont csak 2011 tavaszán értesültek arról, hogy a „Közvillám” korábban módosította a havi karbantartási díj összegét (1,2 millió forintról 2,4 millió forintra emelve) és ebből pedig 30 millió forint tartozásuk halmozódott fel.

Az önkormányzat javasolta a Közvilnek, hogy a 30 milliós tartozásukat vonják le a 33 millió többletükből, de mivel a cég ebbe nem egyezett bele Fonyód pert kezdeményezett a 33 millió forint megtérítéséért és felmondta a céggel kötött szerződését, ami hamarosan egyébként is lejárt volna.

A Közvil eredetileg nem akart beleegyezni a szétválásba és úgy döntött kikapcsoltatják a közvilágítást az E.ON-nal. Hídvégi szerint nyomásgyakorlásképpen küldték ki a szórólapokat a lakosságnak, hogy rossz helyzetbe hozzák az önkormányzatot, ami a hazai szabályok szerint csak a jelenleg még szerződéssel rendelkező Közvil beleegyezésével kereshetett volna új szolgáltatót.

A polgármester szerint tegnap leültek és rendezték a gazdasági vitájukat. Az önkormányzat kifizetett 30 millió forintot, a szerződést felbontották és „békésen szétváltunk”. A gyors megoldásból is látszik Hídvégi szerint, hogy nem a pénzügyi gondok miatt nem fizettek eddig.

A Közvil még tartozik 33 millió forinttal és a folyamatban levő pert nem függesztették fel, de ott majd a bíróság ítélkezik, hogy kinek mennyi pénz jár. A fonyódi önkormányzat eddig átalány díjat fizetett, de a polgármester szerint közel 20 millió forintot spórolhatnak majd avval, hogy július elsejétől egy új szolgáltatóval állnak majd szerződésben.