MSZP: Roma provokátorok védték Orbánt

2012.06.22. 15:26
Orbán hétfői nagykátai látogatásakor roma provokátorok akarták megzavarni a kormányfő ellen tüntető MSZP-seket – állította pénteken a szocialista párt. Nagykáta fideszes polgármestere szerint viszont MSZP bérelte fel saját maga ellen a roma provokátorokat. Orbán sajtófőnöke azt közölte: a szocialisták beszámolója nem felel meg a valóságnak.

Roma provokátorok akarták megzavarni az MSZP nagykátai tüntetését, amelyet a szocialisták Orbán Viktor kormányfő látogatása ellen szerveztek – olvasható abban a pénteki nyílt levélben, amelyet hat MSZP-s politikus írt alá. Az aláírók között található Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke.

Orbán hétfőn a nagykátai gyógyfürdő új épületszárnyának ünnepélyes átadásán vett részt. Az MSZP Nagykátai Szervezete tiltakozó demonstrációt szervezett az ünnepség idejére. Az ellenzéki párt azért tüntetett, mert szerintük a beruházás súlyos adósságterhet ró a városra, miközben a háromezer-ötszáz forintos belépőt kevesen tudják megfizetni.

Amikor Orbán megérkezett a városba „fekete színű gépkocsikból tíz erős fizikumú férfi ugrott ki, és megpróbálták megfélemlíteni, távozásra bírni a tüntetőket, akik között idős emberek és kisgyermekes édesanyák is voltak” – olvasható az MSZP-sek levelében. Az MSZP szerint a rendőröknek volt köszönhető, hogy nem történt erőszakos cselekmény.

Az MSZP arról is ír, hogy „egy telefonbeszélgetés fültanúi bizonyítják”, hogy a provokátorok Kocsi János fideszes polgármester felkérésére jelentek meg, a provokátorok pedig romák voltak. A levél a telefonbeszélgetésről további részletet nem közöl, mindössze azt írják: „mindez arra utal, hogy a társadalmat átható törésvonalakat a Fidesz némely politikusa a nemzetalkotó kisebbségekre is kiterjeszti”. .A levél arra szólítja fel Orbánt, hogy amennyiben nem ért egyet a nágykátai polgármester „intézkedésével”, akkor határolódjon el a Kocsi Jánostól.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke pénteken az MTI-vel azt közölte, a szocialisták beszámolója nem felel meg a valóságnak. Havasi szerint Orbánt egy húsz-harminc emberből álló MSZP-s csapat várta a fürdő közelében, visszafogottan és békésen. A miniszterelnök kiszállt az autóból, elbeszélgetett a nagykátai emberekkel, "majd egy-két perc elteltével bementünk az avatásra" - mondta a sajtófőnök.

Havasi hozzátette: a tüntetők eközben rendőri biztosítás mellett, zavartalanul gyakorolták alkotmányos jogaikat, ebben senki sem gátolta őket. "Hogy a helyszínen voltak-e romák (...), az MSZP-vel ellentétben nem méregettük, örültünk, hogy sok nagykátai ember eljött együtt ünnepelni az új fürdőépületet" - közölte Havasi.

Kocsi János az Indexnek azt mondta, úgy tudja, hogy az MSZP bérelte fel saját maga ellen a roma provokátorokat, hogy minél nagyobb hírverést kapjon a tüntetés. A polgármester azt mondta: erről a helyi emberektől szerzett tudomást, többek között a nagykátai kávézóban beszéltek neki erről. Kocsitól megkérdeztük, hogy pontosan mi történt Orbán látogatásakor, illetve mit csinált a roma csoport, erre azt felelte: nem tudja pontosan, hogy mi történt, mivel nem volt jelen az MSZP-s tüntetésen, és utólag sem érdeklődött a történtekről. Hozzátette: az ügy miatt nem kíván feljelentést tenni.