Jobbik: Nem tagja a pártnak a géntesztet végző férfi

2012.06.24. 16:18

Nem a Jobbik parlamenti képviselője, és a párt tudomása szerint nem is tagja a Jobbiknak az a férfi, aki egy önkéntes laborteszttel azt akarta kimutatni, hogy felmenői között nincsenek zsidó vagy roma ősök - mondta Pál Gábor, a párt sajtófőnöke vasárnap, cáfolva az erről megjelent információkat.

A sajtóban májusban terjedt el a hír, hogy a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. "genetikai szakértői leletben rögzítették a Jobbik egyik tagjáról, hogy nem rendelkezik cigány és zsidó genetikai génváltozatokkal".

A cég ezt követően közleményt adott ki, amelyben elhatárolta magát a megkülönböztetés minden formájától, továbbá sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, rossz szándékkal használják fel.

A Jobbik vasárnap az APA osztrák hírügynökség hírére reagált, amelyben közölték, az Európai Humángenetikai Társaság (EHSG) elítélte a "Jobbik parlamenti képviselőjének" önkéntes labortesztjét. A társaság Bécsben kiadott közleménye rámutatott: az etnikai származás igazolását célzó genetikai tesztek tudományos szempontból ostobaságnak és etikátlannak minősülnek, ezért elítélendők.

Jörg Schmidtke, a társaság elnöke kifejtette: a vizsgált személy durván visszaélt a genetikai teszttel, amelynek célja betegségek diagnosztizálása, nem pedig "faji tisztaság" igazolása. Ráadásul a teszt nem bizonyít semmit, mert egy ilyen csekély számú (18 darab) génsorozat elemzése alapján lehetetlen meghatározni egy ember származását - érvelt Schmidtke.