Keresik a nyomozás közben szivárogtató rendőröket

2012.06.26. 07:19
Információkat szivárogtató rendőrök miatt indított nyomozást a Nemzeti Védelmi Szolgálat miután Vizoviczki László emberei a hétvégén ismét idő előtt tudták meg, hogy mikor és melyik szórakozóhelyeken lesz razzia.

A hétvégén nagyszabású razziát tartott a rendőrség a III. és az V. kerület szórakozóhelyein. Az akcióban közel háromszázan vettek részt, négy diszkót bezárattak, kábítószer-kereskedőket tartóztattak le, azonban a legproblémásabb helyeken nem találtak semmit: a diszkókban megint azzal fogadták a rendőröket, hogy „már vártuk magukat".

A Blikk értesülései szerint az üggyel megbízott nyomozók számos járőrt kihallgattak már, nem csak az érintett III. és V. kerületből, hanem más körzetekből is.

A lap szerint a Nemzet Védelmi Szolgálat tűt keres a szénakazalban, hiszen szinte minden kapitányságon van olyan rendőr, aki korábban „portázott" Vizoviczki valamelyik szórakozóhelyén. Számuk az évek során elérhette a több százat is. Ezeken a helyeken a kisrendőrök feletteseinek is akadt munka, közülük kerültek ki a biztonsági főnökök.

A szisztéma úgy működött, hogy az érintett kerületben lévő szórakozóhelyre egy másik kerület járőreit ültették be vendégként, hogy semmiképpen se ismerjék fel őket, és a problémás vendégek esetén azonnal intézkedni tudjanak. A rendőrök vetésforgóban dolgoztak így szabadnapjaikon, Egy esetben még a rendőröknek ügye is lett ebből, amikor a nem fizető vendéget a bankautomatához kísérték.

A korrupciós ügy június 1-jén robbant, akkor Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztálya vezetőjét és Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűncselekmények elleni osztálya vezetőjét vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Ezt követően Gulyás Imrére, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya vezetőjére és K. Attilára, az NNI kiemelt ügyek osztálya felderítőjére csaptak le.