Szeremley Huba is nyert a földpályázatokon

2012.06.28. 07:35 Módosítva: 2012.06.28. 07:35

Szeremley Huba cége, az Első Magyar Borház Kft. Kislődön nyert el egy 22 hektáros legelőt és egy 69 hektáros szántót húsz évre azon a pályázaton, amit a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a családi gazdaságok kialakítása és megerősítésére írt ki – írja a Blikk. A cég székhelyét tavaly decemberben tették át Badacsonytomajról Kislődre, mert különben nem pályázhatott volna a földekre.

Vicc ez az egész földpályáztatás. Olyanok nyertek itt a környéken, akik köszönő viszonyban sincsenek a földdel – mondta Szeremley a Blikknek. A lap azon kérdésére, hogy neki is jutott 91 hektárnyi szántó és legelő, azt felelte: Eddig 500-600 hektáron gazdálkodott, van 150 szürkemarhából álló gulyája, több száz mangalicája, most maradt 90 hektárja. A többi földet, ahol eddig gazdálkodtam, mások nyerték, tette hozzá.

Szeremley a szigorú állat-egészségügyi előírások miatt a marhái nagy részét elvesztheti, mert nincs elég legelője. „Egy marhára egy hektár legelőnek kell jutnia, és most mit csináljak, hogy elvették az állataim életterét? Vágjam le őket? Inkább elhajtom őket az országból, és megyek velük én is, mivel már nem érdemes itt élni” – mondta.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tette át alig fél éve a cége székhelyét Kislődre, azt válaszolta, mert így felelt meg a pályázati kiírásnak.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a legjobb pályázat beadóját hirdeti ki győztesnek – mondta a Blikket a vidékfejlesztési tárca, amely Szeremley Hubáról azt írta, hogy közismerten kiváló gazdálkodó.

A Blikk eddig több visszásságot tárt fel a földpályázatok közül. Két nyertes is lemondott a földjéről: egy fideszes képviselő gyógypedagógus felesége egy balatoni szántóról, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője.