Batyuzás helyett termelői piac a Kossuth téren

2012.06.29. 13:05
Termelői piac nyílt a Parlament mellett. A tervek szerint késő őszig minden pénteken reggel nyolctól este hatig őstermelők vihetik a termékeiket a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, ahol a Vidék Mustrán nyomott áron árulhatják a húst, a tejet, a zöldséget, a lekvárt és minden földi jót. Végre lehet délig aludni szombaton.

A Kossuth tér újra él! Legalábbis a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatti terület. A batyuzás elébe menve a minisztérium a 300 milliárdos Darányi Ignác Terv részeként vidéki termelőket pályáztatott meg, hogy hozzák el a portékájukat a Kossuth téren megrendezett Vidék Mustrára. Késő őszig egyszerre több mint 50 termelő árulja a termékeit minden pénteken.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Több száz ember nézett ki a termelői piacra a megnyitó napján, és alig volt olyan pult, ahol éppen nem vásároltak semmit vagy nem kóstoltak meg valamit. Néhány pultnál elmondták: mindenki három hétre regisztrálhatott, és majd utána leülnek tárgyalni, hogy hogyan folytassák, de egyelőre ennek is örülnek, mert jó a forgalom. Mint mondták, jelenleg nincs bérleti díj, a piac már önmagában jó reklám a VM-nek, hiszen még Szabolcsból is jöttek néhányan. A legjobb reklám az a bajszos férfi volt, aki madártollas kalapban egy késsel a kezében kínálgatta a fejes káposztát.

Mint minden piacon, természetesen itt is megjelent a dőlt betűs gagyi. A legkiválóbb példa a ferde faragott fasószóró az oldalán acél kettős kereszttel. Ettől eltekintve – vagy még inkább ezzel együtt – persze pont ettől olyan, mint egy jobb turistapiac egy nyugat-európai kisvárosban.

Szenzációsan olcsó finomságokra azért ne számítson senki, például 200 forint volt egy töpörtyűs/tepertős pogácsa és akár 2000 forintba is kerülhet egy rúd szalámi, de ahhoz képest, hogy milyen jó árukat lehet kapni, egyáltalán nem lehet eget rengetően drágának mondani. Hátulütője a kevésbé változatos termékkínálat, zöldségből például alig van választék, viszont jó minőségű felvágottat és sajtokat bőven lehet találni. De pár hét múlva az is lehet, hogy megváltoznak az arányok.

A legjobb talán az benne, hogy végre nem kell az embernek a szombat délelőttjét vásárlásra áldoznia az isten háta mögött, hanem akár péntek délután is kiugorhat a Kossuth térre.

A főváros ingyen ásványvízzel szállt be a buliba nem messze a tejautomatától. De aki igazán szomjas, az biztos talál megfelelő szomjoltót az egzotikus fröccsválasztékban.

04

A rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy „a vidék ételeit, értékeit folyamatosan bemutassa Budapesten a fővárosiaknak és az ide látogató turistáknak”. Ennek úgy tűnik, eleget tesz, legalábbis ezt bizonyította, hogy Trokán Péter (figyelem: a színművésznek nincs meg az ikonikus bajsza!) sem üres kézzel távozott.

Összességében a kezdeményezés nem tűnik rossznak, és V. Németh Zsolt, a minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint ezután egyre több termelői piac lesz az országban.