Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Miért viszik Pécsről Szegedre a beteget?

2012.06.30. 18:06 Módosítva: 2012.07.01. 09:54
A kórházi és betegirányítási rend júliusi változása a legjobban úgy követhető nyomon, ha néhány konkrét példát veszünk. Ebben nemcsak a háziorvosoknak, kórházi orvosoknak, mentősöknek, de bárkinek hasznos segítséget ad az a napokban elindított honlap, amelyen különböző keresők és térképek segítségével látható, az ország egyes településein élő betegek melyik ellátást hol kapják meg.

Bővebben a július elsejével az egészségügyben életbe lépő változásokról>>>

Szülés Csorna és Győr között

Egy csornai várandós kismama két évvel ezelőtt szült. Akkor egyszerű dolga volt. Párjával beültek az autóba és nyugodtan beértek a csornai szülészetre, ami a kisvárosban legfeljebb öt perc autózást jelentett. A december elejére várt kistestvér esetében jóval nehezebb dolguk lesz.

2csornamap6.php.png
Fotó: GYEMSZI

Addig ugyanis megszűnik a csornai szülészet. A párnak akkor már a 35 kilométerre lévő győri kórházba kell odaérni időben. Most főhet a fejük. Az igencsak nagy forgalmú, kétszer egy sávos 85-ös úton nagyon esetleges, mennyivel lehet haladni, és az apa elég gondterhelt lehet, hogy vajon december elején nem lesz-e jeges vagy havas az az út.

Fertőd - nem mindegy, milyen szülés

A Csorna közelében lévő, ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyei Fertődön sem lesz könnyű a kismamák dolga. Nem mindegy ugyanis, milyen szülés elé néznek majd. Ha normál, problémamentes szülésről van szó, a 35 kilométerre lévő soproni kórházba kell menni.

3fertőd6.php.png
Fotó: GYEMSZI

Ha viszont veszélyeztetett terhes, akkor már a másik irányba, a kisvárostól 61 kilométerre lévő Győrbe kell elérni, hiszen ott van felső szintű szülészeti ellátás, amely a problémás esetek kezelésére is felkészült. A veszélyeztetett terheseknél általában nem szokták megvárni az utolsó pillanatot, időben bemennek a kórházba, ha pedig váratlan esemény következik be, mentőt is hívhatnak.

Kisebb autóbaleset a Balatonhoz közel

Ha egy autóbaleset történik a Balaton déli partján lévő Balatonbogláron, kisebb sérülés esetén az embert a siófoki kórház sürgősségi osztályára viszik. A 41 kilométeres távot a mentő nagyobb részt az autópályán teszi meg, így kb 20 perc alatt odaér a kórházba.

4balatonboglármap6.php.png
Fotó: GYEMSZI

Ha a sérülés súlyosabb, nagyobb szakértelmet igényel az ellátás, akkor a mentő az 55 kilométerre lévő Kaposvárra szállítja a beteget, pedig itt valószínűleg többet számít a gyors beavatkozás.  Ebben az esetben ráadásul a kétszer egy sávos, 67-es úton kell menni a kórházba. Ezt egy szirénázó mentőautó kb 30 perc alatt teszi meg.

Mi lesz a júliusra szóló beutalóval?

Egy móri beteg július 20-ra kapott beutalót egy kisebb sebészeti műtét elvégzésére a móri kórházba. Ott azonban elvileg júliustól megszűnik a sebészet. Az átmeneti szabályok szerint őt még a móri kórházban kell ellátni július végéig.

5mórmap6.php.png
Fotó: GYEMSZI

Ha kezelése hosszabb ideig tart, akkor augusztusban át kell szállítani az új, területileg illetékes sebészetre Székesfehérvárra. Ahogy eddig, a komplikált sebészeti beavatkozásokat ezután is Budapesten végzik el a móriaknak.

Édentől keletre

Ezen a térképen az ország egyik legkeletibb települése, Tiszabecs esetében látható, hogy az egyes ellátásokat az oda tartozó beteg hol kapja meg. Az alapvető ellátások többségét a tiszabecsieknek a nyíregyházai kórházban végzik, a bonyolult eseteket, műtéteket, Debrecenben, Miskolcon vagy Budapesten.

6tiszabecsmap3.php.png
Fotó: GYEMSZI

A súlyos agysérült tiszabecsi beteget ugyanúgy a távoli Szegedre szállítják, mint az ország bármely más részéről, hiszen itt van egyedül ilyen ellátást végző központ. A másik leghosszabb vonal Veresegyházra mutat, itt végzik a súlyos agysérültek rehabilitációját. Akinek ide kerül a hozzátartozója, annak bizony igencsak sokat kell majd utazgatnia: Tiszabecsről, a távolság ugyanis 312 kilométer, amely kb három és fél óra alatt tehető meg autóval.

A pécsiek sincsenek elkényeztetve

Bár Pécsett egyetemi klinikák működnek, az ott élők sem kapnak meg minden ellátást helyben. A súlyos égési sérülteket például a kecskeméti megyei kórházba kell vinni, ott vannak ugyanis képzett szakemberek és megfelelő műszerek erre az ellátásra.

7pécsmap3.php.png
Fotó: GYEMSZI

A súlyosabb pszichiátriai betegségekkel küzdő gyermekek és tinédzsereket a Baranya megye központjából Szegedre szállítják, ahogy az országban egyedül itt végzik a súlyos agyi sérültek rehabilitációját. A krónikus pszichiátriai betegségekkel küzdő felnőtteket a nagyatádi kórházban látják el.

Update: Eredet cikkünben szerepelt egy példa egy Hegyeshalomnál történt balesetről is, de ez félreértésekre adott okot, ezért töröltük. A sürgősségi ellátás szervezésével hamarosan külön cikkben foglalkozunk.