Orbán Brüsszelről beszélhet, Lázár János lehet a kémek főnöke, és bár elhallgatják, az EU utasítására szűkítik Szájerné Handó Tünde jogkörét, úgyhogy ma is remek parlamenti napnak nézünk elébe.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialisták frakcióvezető-helyettese, Lukács Zoltán arról beszél, hogy Matolcsy György tündérmeséje az emberek többségének rémálom. "Van némi igazsága a miniszter úrnak, párszáz embernek ez tényleg tündérmese. Azoknak, akik százmilliós közbeszerzéseket nyernek" - oligarcházott szolidan. Szerinte látványosan "a Simicska féle Közgép" gazdagodott, kevésbé látványosan a Századvég, amely 3,1 milliárd forintért ad tanácsokat. "Milyen tanácsot tud adni ez a cég, ami 3,1 milliárd forintot ér? Elkészítette a tanulmányokat, amiket a szerződésben vállalt? Mire használta ezeket a kormány?" - kérdezte.

    28
  • Fónagy szerint azért kértek tanácsot, mert segíteni akar a vállalatok, vállalkozások fejlődésében. Ezután hosszasan dicsérte minisztériuma teljesítményét, de a kérdésekre nem válaszolt. Inkább arról beszélt, hogy ő maga is járt egy gyár megnyitóján Veszprémben. Állítólag hosszan tudna még projekteket sorolni, de az ellenzék mégis csak a Közgépről és a Századvégről kérdez, pedig azokról minden információ megtalálható a kormányzati honlapokon. "De ez nem igaz" - kommentálta ez utóbbi állítását a Közgép és a Századvég ügyeivel foglalkozó újságíró a sajtószobában.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    29
  • "Jogos félelem, vagy jogos védelem" - tette fel a kérdést a jobbikos Apáti István, aki szerint a kormány megállt félúton a kérdés újraszabályozásánál. Mert nem engedi, hogy bárki bárkit lelőhessen, némileg korlátozták a szabad gyilkolás jogát. Pedig a Jobbik korlátlan önvédelmi jogot szeretett volna. Apáti azt, hogy valaki megöli a támadóját, "hatékony védekezésnek" nevezte.

    30
  • A kérdés címzettje a miniszterelnök volt, de helyette Répássy államtitkár válaszolta azt, hogy hiába kéri számon a képviselő a kormányon az új Btk. végrehajtását, ha az még életbe se lépett - és 2013. július 1-ig nem is fog. Amúgy pedig a jogos védelem körét jelentősen kibővítették, és a módosítót a Jobbik is megszavazta. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve agyon lehet lőni a támadót. Például ha éjjel, vagy a lakásában támadnak a védekezőre.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    31
  • Kalmár Ferenc, a kereszténydemokraták öninterpellálója elfelejtett bejönni a terembe. Így most Gúr Nándor következhet, aki a munka új törvénykönyvével foglalkozik. Azt kérdezi, hogy kinek kedvez, mert szerinte senkinek. Ezt hosszasan fejtegette, már amennyiben a gyakori ismétlés fejtegetésnek számít. Végül megdicsérte Orbán tízpontos csomagját.

    32
  • A kormány nevében válaszoló Cséfalvay a Financial Times-t idézte, amely azért kárhoztatta Olaszországot, hogy nem tette rugalmasabbá munkaerőpiacát. A magyar kormány viszont megteremtette ezt, a munka új törvénykönyve a kínálati oldalt erősítette meg a korai nyugdíjazás megszüntetésével és az elbocsátások könnyítésével. Egyben cáfolta, hogy a kormány regionális minimálbér bevezetésére készülne, ezt szimpla hazugságnak nevezte. A tízpontos csomaggal Cséfalvay is elégedett. Szerinte azért most lépték meg ezt, mert a kereslet megteremtése előtt a kínálatot is meg kellett teremteni.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

    33
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Ezzel véget értek az interpellációk. Most az azonnali kérdések következnek, ám ezeket most nem közvetítjük. Orbán Viktor a múlt héten válaszolt, most újabb három hétig biztosan nem fog. A parlament hétfőn rengeteg határozatot hoz majd, számításaink szerint úgy fél héttől. Ezekről hamarosan megjelenő összefoglalónkban számolunk majd be.