Alapjogot sért a rendőrség a melegek szerint

2012.07.06. 11:53

"Diszkriminatív és sérti a felvonulók gyülekezési szabadságát a rendőrség provokációellenes felhívása" – áll a szombati melegfelvonulás, a Budapesti Pride szervezőinek pénteki közleményében. A rendőrség idén is figyelmeztette a felvonulás résztvevőit, hogy tartózkodjanak a provokatív magatartástól. A Szivárvány Misszió Alapítvány közleménye emlékeztet arra, hogy "a rendőrség nem először próbálja ízlésrendőrséget játszva, előzetesen előírni a felvonuláson részt vevők számára, hogyan viselkedjenek a felvonulás alatt". Felidézték: az ombudsman három évvel ezelőtti jelentése megállapította: a rendőrség ezzel megsérti a felvonulás résztvevőinek szólás- és gyülekezési szabadságát.

A közlemény szerint két nappal a szombati felvonulás előtt a rendőrség az előzetes egyeztetés során felszólította a szervezőket, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben. "Tette mindezt úgy, hogy az elmúlt tizenöt év alatt a felvonulás részvevői egyetlen esetben sem követtek el ilyen jellegű jogsértést, egyetlen esetben sem indult eljárás közerkölcs megsértése miatt felvonulókkal szemben" - írták, hozzátéve, hogy idén sem várhatók ilyen jogsértések. A szervezők szerint "a rendőrség felszólításának egyetlen célja, hogy rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat".

A közlemény kitért arra: a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a rendőrség meghatározza, ki mit viseljen, az államnak pedig nem feladata, hogy előírja, ki milyen formában tüntessen, mindaddig, amíg a résztvevők viselkedése a hatályos jog keretein belül marad. A közízlés nem jogi kategória, mint ahogy erre az ombudsman is felhívta a figyelmet a 2009-es felvonulás előtt kiadott, a mostanihoz hasonló rendőrségi közleménnyel kapcsolatban, írták.

Megjegyezték azt is, hogy a rendőrség semmilyen más, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény előtt nem fogalmaznak meg ruházatra vagy viselkedésre vonatkozó elvárásokat, ezért a mostani eljárás diszkriminatív.