Délután lesz a melegfelvonulás Budapesten

2012.07.07. 10:33
Több mint kétezer rendőrrel készül a rendőrség a Budapest Pride felvonulás biztosítására, a szombati fővárosi esemény kordonokkal lezárt útvonalon zajlik majd. Az esemény idejére több ellendemonstrációt is szerveznek, ezért a rendőrök nemcsak a felvonulást, hanem utána a résztvevők elvonulását is biztosítani fogják.

A Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) által a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalra bejelentett július 7-ei felvonulást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) április elején még megtiltotta, azzal az indokkal, hogy a közlekedés más útvonalakon nem volna biztosítható. A szervezők a Fővárosi Törvényszékhez fordultak felülvizsgálatáért, és a rendőrségi döntést a bíróság egy héttel később hatályon kívül helyezte, amit a BRFK tudomásul vett.

Az ORFK kommunikációs igazgatója közölte, hogy a szombati felvonulás miatt ami 16 órakor indul a Városligetből a rendőrség szakaszosan lezárja a Városliget-Olof Palme sétány-Dvorák sétány-Dózsa György út- Városligeti fasor-Bajza utca-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalat 12-től 20 óráig, és a korábbi évekhez hasonlóan a szerviz utakat sem lehet majd használni, mert a keresztutcákat kordonokkal lezárják.

Internetes oldalakon már hetekkel ezelőtt elkezdődött „egy uszító és provokatív jellegű kommunikáció”, ezért a rendőrség minden eshetőségre számít; úgy zárják le a vonulási útvonalat a fémkordonokkal, hogy a Budapest Pride résztvevői dobótávolságon kívül maradjanak és a zavartalan vonulás érdekében már tegnaptól megállási tilalom volt érvényben az autósok számára a belváros számos pontján.

Garamvölgyi László hangsúlyozta, hogy a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Az SZMA szerint a rendőrség "provokációellenes" felhívása diszkriminatív, és sérti a felvonulók alkotmányos jogait, ugyanis a hatóság nem határozhatja meg, ki mit viseljen a megmozduláson.

Az alapítvány szerint a rendőrség felszólításának egyetlen célja, hogy „rájátszva a hamis sztereotípiákra, fokozzák a társadalomban egyébként is meglévő homo- és transzfób indulatokat”, ezért a felvonulás szervezőiként továbbra is támogatják a résztvevőket abban, hogy kifejezzék a leszbikus, meleg-, biszexuális, transznemű és queer közösség és támogatóinak sokszínűségét mind a felvonuláson mind az előtte fél kettőkor a Városligetben kezdődő pikniken.

Civilek és politikusok is jönnek

Az Amnesty International is részt vesz a Pride felvonuláson aktivistáival és munkatársaival, hogy támogassák az LMBTI közösség egyenjogúságért és a hátrányos diszkrimináció ellen folytatott küzdelmét, illetve a véleménynyilvánítási és gyülekezési jogának érvényesítését. A szervezet megfigyelő csapata is ott lesz a helyszínen, amely a tüntetések menetét és a rendőrség munkáját figyeli, és az esetleges problémákról és jogsértésekről jelentést készít.

A Demokratikus Koalíció (DK) is támogatja a menet megtartását. A DK elnöksége és parlamenti frakciója éppen nagy létszámban képviselteti majd magát a menetben, és arra kérték a párt tagjait, támogatóit és minden szabadságszerető polgárt, ha tehetik, legalább egy időre csatlakozzanak a menethez. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a korábbi évekkel ellentétben, idén külföldi útja miatt nem tud részt venni a tüntetésen, ezért a felvonulókat videóüzenetben köszöntötte.

A Hősök terén más esemény lesz

A Jobbik is közleményét adott ki az esemény kapcsán, amelyben önmagában felháborítónak nevezte a Pride felvonulás megtartását, és „elítél minden olyan megnyilvánulást, ami a szexuális deviancia népszerűsítését szolgálja”. A párt azt is nehezményezte, hogy a felvonulás hozadékaként Budapesten több utcát lezárnak nyolc órán keresztül, megtiltják a parkolást már előző naptól kezdve, így gyakorlatilag megbénul a főváros közlekedése ezeken a területeken.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján Révfülöpön úgy fogalmazott, hogy "Budapest a homoszexuálisok európai fővárosa lett". Novák külön kifogásolta, hogy kétezer rendőrt vezényeltek vidékről a fővárosba a szombati melegfelvonulás biztosítására, mert így az adófizetők pénzén a vidéki közbiztonságtól vonnak el rendőröket.

A szombati melegfelvonulással egy időben két másik bejelentett rendezvényt is biztosítania kell a rendőrségnek: az Erzsébet térre egy magánszemély hirdetett egy-kétezres megmozdulást, a Hősök terére pedig a pozsonyi csata évfordulója alkalmából jelentettek be (részben a Jobbik szervezésével megrendezésre kerülő) kegyeleti megemlékezést, mintegy 1500 ember jelenlétével.

A rendőrség a rendezvények idejére Budapest egész területén fokozott ellenőrzést rendelt el, ezért napközben bárkit igazoltathatnak, bárki ruházatát, csomagjait átvizsgálhatják.