Személyi változások lesznek a rendőrségnél

2012.07.07. 08:59

A belügyminiszter szerint lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. Pintér Sándor a Népszabadság szombati számában megjelent interjúban azt mondta: a várható változások többségének semmi köze a történtekhez. Lesznek rendőri vezetők, akiknek azért kell távozniuk beosztásukból, mert nem megfelelő a teljesítményük, de ilyesmire korábban is volt példa.

A miniszter szerint nem maradhat meg a jelenlegi keretek között a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, "de ez nem párosult a hatékonyság javulásával" . Úgy vélte, szükség van az NNI-re nagy horderejű, országos vagy több megyére kiterjedő bűnügyekkel foglalkozó nyomozó hatóságként, ehhez azonban nincs szükség saját bevetési egységre, figyelői és más titkosszolgálati eszközöket alkalmazó csoportokra.

A lapnak arra a kérdésére, hogy milyen magasra értek a rendőrségi korrupciós ügy szálai, azt mondta: "Elértünk a csúcsig. Addig folyt a titkos felderítés, amíg el nem értük az ügyben érintett legmagasabb szintű vezetőket is."  Pintér Sándor szerint az éveken át tartó korrupciót lehetővé tévő állapotok kialakulása "a más típusú parancsnoki irányítással is magyarázható".

Nem véletlen, hogy a kormányváltáskor azonnali személycserét hajtottak végre az országos és a budapesti rendőr-főkapitányi poszton - mondta Pintér. A lap kérdésére, hogy a korábbi rendőri vezetők benne voltak-e az ügyben, azt mondta: nem tartja valószínűnek, az eddigi adataink nem erre utalnak.

A miniszter elmondta azt is, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalnak voltak információi a korrupciós ügyben érintett rendőri vezetőkről, ám annak nincs írásos nyoma, hogy ezt megosztották volna az érintettek feletteseivel, vagy az ORFK, illetve a BRFK vezetőjével. Nyilvánvalóan ez sem maradt következmények nélkül - tette hozzá.