Lemerültek Orbán akkumulátorai

2012.07.10. 21:46
Ha a parlament úgy döntött, lesz tranzakciós adó, akkor az úgy is lesz - mondta Orbán Viktor a Hír TV-ben. Ennek bevezetése szerinte korszakos jelentőségű.

"Sem vagyonadó, sem ingatlanadó nem lesz, mert ezek nem szolgálnák Magyarország érdekeit és azt, hogy kihozza magából azt, ami egyébként tehetségben és képességben benne van" - mondta Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban.

Körülnéz az IMF

Orbán arról beszélt, a hamarosan esedékes IMF-tárgyalásokon nem abból kell kiindulni, hogy mik a feltételek, hanem abból, hogy mi szolgálja az ország érdekeit. A tényleges tárgyalások a miniszterelnök szerint inkább nyár végére, mint közepére várhatóak. Július 17-én még csak “körülnéznek” az IMF-képviselői.

A cél, amit Orbán szerint a kormányzás elején megfogalmaztak, hogy a magyarok többet és jobbat hozzanak ki magukból, mint a kormányváltás előtti években, mert jobbak vagyunk annál. Korábban azért teljesítettünk rosszabbul Orbán szerint, mert rosszul volt megszervezve az ország, át kellett szervezni azt.

Európa a múltban él - értékelte Orbán az Európában jellemzően alkalmazott válságkezelési módszereket, melyek szerinte nem segítenek.  A kormány ezért választ olyan módszereket, melyek szerinte a jövőt építik.

Korszakos jelentőség

Ilyen szerinte a tranzakciós adó. “Két éve hallgatom az európai miniszterelnökök között, hogy a tranzakciós adóról vitatkoznak. Nekünk nincs ennyi időnk” - mondta Orbán, aki szerint ennek bevezetése jelentősebb és korszakosabb, mint az a politikai vitákban tűnik.

Az pedig, hogy ezt a jegybankra is kiterjesztik, Orbán szerint logikus, szükséges és elkerülhetetlen. Van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha ezt mégsem tehetik meg, hangzott a kérdés. "Ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz" - mondta Orbán.

Nincsenek személyes ellenségei

"A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni" - felelte arra a kérdésre, mi történik akkor, ha az Európai Központi Bank (EKB) vagy az IMF megvétózza az MNB megadóztatását, és így nem folyik be a várt pénz, a munkahelyvédelmi terv fedezete.  Az EKB-nak véleménynyilvánítási joga van, az álláspontját meg kell hallgatni, de a döntésben való részvételre semmilyen lehetősége nincs, mondta a miniszterelnök.

A Hír TV arról is kérdezte, az IMF-tárgyalások várható újrakezdése jelenti-e azt, hogy az "Orbán elleni puccskísérlet” megbukott.  “Nekem nem személyes ellenségeim vannak, de például a bankadó fáj valahol, azoknak a nagyrészt külföldi nagytőkéscsoportoknak pedig, akiknek ez fáj, minden pénzt megér, hogy a magyarországi kurzust megváltoztassák, hasonlóan nagy telekommunikációs vállalatoknak, energiacégeknek. Erre vezetem vissza leginkább azokat a kísérleteket, amelyek rendszeresen a kormány politikájának befolyásolására irányulnak" - mondta, de szerinte megnyertük ezeket a csatákat, melyeket az innovatív módszerekkel magunk robbantottunk ki.

Megígérte, megcsinálja

Az innovatív módszerek egyébként is adódnak a rebellis magyar néplélekből Orbán szerint, a januári békement pedig jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormány stabilan álljon a lábán.

Azzal kapcsolatban, lehet-e nyugdíjcsökkentés, Orbán azt mondta, megígérte a nyugdíjasoknak, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét, és ezt meg is tartja, bármit is javasolnak a közgazdászok.

Az interjú végén személyes kérdésekre is válaszolt - elmondta, nagyon megviselte az elmúlt két év, lemerültek az akkumulátorai, ezért idén hosszú év után először két hétre szabadságra megy.