Vissza kell fizetnünk az EU-s támogatást

2012.07.11. 19:29

Elutasította az EU elsőfokú bírósága azt a keresetet, amiben Magyarország megtámadta az Európai Bizottság egy korábbi határozatát, melyben a határellenőrzéshez kapcsolódó uniós támogatás visszafizetésére kötelezték a magyar felet. A támogatást hazánk uniós csatlakozása után azért folyósították, hogy a nem EU-tagországokkal közös, úgynevezett „külső” határátkelők infrastruktúráját fejlesszük. A Bizottság szerint azonban a támogatást olyan kiadások finanszírozására is igénybe vettük, amelyeknek nem, vagy csak részben volt célja a határellenőrzés.

A bizottság szerint a program keretében csak a közvetlenül a határellenőrzéshez kapcsolódó tevékenységeket, illetve eszközöket támogathatták, de például a határ menti, nem kizárólag határellenőrzési feladatokat ellátó rendőrőrsök vagy vízi rendészeti egységek nem voltak jogosultak támogatásra. A brüsszeli bizottság ezért több millió euró összegű, szerinte jogosulatlanul felhasznált támogatás visszafizetését követeli.

A Törvényszék arra hivatkozva utasította el a magyar keresetet, hogy a szóban forgó terhelési értesítés nem megtámadható.