Korlátlan ideig nyomoznának a zsákmány után

2012.07.12. 07:16 Módosítva: 2012.07.12. 07:17

A Belügyminisztérium tervei szerint a bűncselekmény elévülése után is nyomozhatnának majd a zsákmány után, írja a Népszabadság. A lap értesülése szerint a törvényjavaslat még idén a kormány és a parlament elé kerülhet.

Ezzel lényegében korlátlan ideig lehetővé tennék a nyomozást a bűncselekményekből származó pénzek és értékek után. Most a rendőrség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a büntetőeljárások keretében próbálja felkutatni a bűncselekményekből származó pénzt és értékeket, de általában nem túl nagy sikerrel.

A kármegtérülési mutató országos átlagban a rendőrségnél nem érte el a tíz százalékot, volt olyan megye, ahol a három százalékot sem. A pénzügyi nyomozók kármegtérülési mutatója tavaly 14 százalékos volt.

A bűnözők az elmúlt években 150-160 milliárd forint kárt okoztak, amelynek több mint 90 százaléka a bűnözők zsebében maradhatott. Ezen kíván változtatni a BM tervezete.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a minisztérium hosszabb távú elképzelései szerint a vagyonvisszaszerzési hivatal létszámát jelentősen megnövelnék, és általában is nagyobb hangsúlyt fektetének a nyomozások során a bűncselekményekkel okozott kár megtérítésére.