Újra kihallgatják P. Lászlót

2012.07.17. 10:52
A beismerő vallomás után újra kikérdezik a pécsi nyomozók kedden a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított férfit. Előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bíróság. A Facebookon néhányan megmozdulást szerveznek a bíróság elé.

Kedd délelőtt fél kilenckor elkezdődött az újabb kihallgatása P. Lászlónak, írja a Pécs Ma című helyi lap. A vasárnap elfogott 26 éves férfit gyanúsítja Bándy Kata meggyilkolásával a rendőrség. P. László már tett egy beismerő vallomást. Azt mondta: szexuális indíttatásból támadta meg az éjjel egyedül hazafelé tartó lányt, nem ismerte korábbról.

Az ügyben ugyanakkor még mindig nagyon sok a nyitott kérdés, amelyek egy részére talán választ adhat az újabb vallomás. A legfontosabb kérdés, hogy volt-e tettestársa P. Lászlónak. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság legutolsó, hétfő reggeli szűkszavú közleménye nem említi, hogy több elkövető is lehetett. Ugyanakkor a beismerő vallomás említése után közvetlenül szerepel benne, hogy "a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást". Elképzelhető, hogy erre azért van szükség, mert egy vagy több feltételezett tettes még szabadlábon van.

Ügyvédje elmondása szerint P. László nem tett terhelő vallomást másra, viszont úgy fogalmazott: "Egyedül viszem el a balhét". Ezt a mondat nehezen értelmezhető, ha csak egyedül neki lenne köze a gyilkossághoz. A rendőrség a több elkövetőre vonatkozó sajtóértesüléseket eddig se nem erősítette meg, se nem cáfolta.

A Dunántúli Napló úgy tudja: találtak a nyomozók egy fültanút, aki egy keveset látott is a történtekből, és szerinte Bándy Katát a vöröskereszt utcában betuszkolták akkor éjjel egy autóba, a lakhelyétől mindössze kétszáz méterre. Különös részlet volt a férfi első vallomásában az is, hogy állítása szerint Bándy Kata önszántából, útközben beszélgetve ment vele gyalog arra a helyre, ahol meggyilkolta, és ahol később a holttestet megtalálták. Ez a hely pár utcával távolabb van a szórakozóhelytől, ahonnan hazafelé indult a lány aznap éjjel, mint az otthona. Egyelőre nem világos, miért ment volna el arra P. Lászlóval Bándy Kata.

A pécsi nyomozásba szakértőként bevont nyugalmazott ezredes, Kovács Lajos kedden az MTI-nek azt mondta: a holttest megtalálását követő közös gondolkodás során arra jutottak, hogy Bándy Kata csak akkor sétálhatott önként a lakásától 500-800 méterre lévő, igen nehezen megközelíthető szeméttelepig, ha erre egy ismerőse kérte. Ellenkező esetben erőszakkal, kocsival hurcolhatták oda (mert gyalogosan ilyen távon ez szinte lehetetlen), valószínűleg többen, magyarázta a feltételezéseket a nyugalmazott nyomozó.

Szerinte P. László nem lett volna képes egymaga autót vezetni, leendő áldozatát lefogni, netán már a kocsiban megerőszakolni, megfojtani, a táskáját kiüríteni, vagyis elképzelhető, hogy nem egyedül követte el a bűncselekményt, de ez a feltételezés még bizonyításra vár. Kovács Lajos az MTI-nek arra a kérdésre, mi támasztja alá , hogy a bűncselekményt autóban követték el, azt felelte: ez csupán az egyik verzió. Szerinte az is lehet, hogy Bándy Katát az elhagyatott füves területen lévő dombon ölte meg a tettes, majd onnan görgette le a mélybe, utána dobva üres táskáját, ám ennek ellentmond, hogy a dombon az elrabolt holmiból származó egyetlen nyomot sem találtak. A nyugalmazott ezredes megjegyezte: noha a szakértők még nem támasztották alá a nemi erőszak tényét, a helyszínen tapasztaltak alapján szinte biztos, hogy ez történt. A nyugalmazott nyomozó szerint - elkövetési módszere és jellemvonásai alapján - akár további nőket is megerőszakolhatott, megölhetett volna P. László, ha nem fogták volna el.

Fél napja kérdezgetik a rendőrök

Azt sem lehet tudni, pontosan hogyan sérült meg az elfogásakor P. László. Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője hétfőn cáfolta azt az egyik facebookos emlékcsoporton megosztott hírt, hogy az elkövetőt intenzíven ápolnák vagy egy pécsi kórházban lenne, mert valakik megverték. A Pécs Ma ugyanakkor azt írta hétfő délután, hogy értesüléseik szerint P. Lászlónak eltört az orrcsontja a rendőrségi intézkedés alatt, és emiatt a Honvéd kórházba szállították vasárnap a rendőrök, de onnan hamar visszavitték a rendőrségi fogdába.

A kihallgatás nagyon hosszan elhúzódik. Nem sokkal délután egy óra után a Pécs Ma azt írta: egyelőre csak a gyanúsított életéről, életkörülményeiről esett szó a kihallgatáson. A telefonon nyilatkozó ügyvéd a lapnak elmondta, hogy addig a gyilkosság körülményeiről még egyetlen szó sem esett. P. László az ügyvédje szerint igennel válaszolt a rendőröknek arra a kérdésre, hogy szokott-e tudatmódosító szereket használni.

Szerdán döntenek az előzetesről

A férfi előzetes letartóztatásba helyezéséről szerda délelőtt dönt majd a Pécsi Városi Bíróság. A Pécs Ma és korábban a bama.hu is írt arról, hogy információik szerint szélsőségesek megmozdulásra készülnek a bíróság előtt. A Facebookon nemrég csoportot alakítottak "Bándy Kata gyilkosa kapjon életfogytiglant, szervezzünk tömegmegmozdulást" címmel. A csoporthoz eddig 16-an csatlakoztak. Van egy nagyobb létszámú, több mint kétszázas másik Bándy Kata-emlékcsoport is. Itt is felvetették, hogy tiltakozni kellene a rendőrségnél "a cigánybűnözés" ellen, amikor P. Lászlót a bíróságra viszik.

Hatala József országos rendőrfőkapitány múlt szerdán, a holttest megtalálásának napján egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít elfogni a pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosát. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság aznap este a rendőrség internetes oldalán azt közölte: a nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi. Egyelőre nem tudni azt sem, akadt-e ilyen nyomravezető, kifizeti-e a rendőrség valakinek a díjat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport