Meg akarták erőszakolni Bándy Katát

2012.07.16. 06:27 Módosítva: 2012.07.16. 18:36
A rendőrség közleménye szerint egy 26 éves férfit vettek őrizetbe vasárnap a Bándy-gyilkosság ügyében. A férfi beismerő vallomást tett, de a nyomozás nagy erőkkel folytatódik. Korábban az MTI úgy értesült, hogy több embert fogtak el. A beismerő vallomást tett gyanúsított Pécsett született, majd Kelebián élt, és onnan költözött vissza pár hónapja Pécsre. A kirendelt védője délután azt mondta: a férfi másra nem tett terhelő vallomást, a lányt pedig nem ismerte korábbról, szexuális indíttatásból támadta meg, de állítása szerint nem erőszakolta meg.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Fontosabb részletek
  • A rendőrségi pszichológusként dolgozó, 25 éves Bándy Kata múlt szombatról vasárnapra virradó éjszaka tűnt el Pécsen, miközben egy szórakozóhelyről tartott hazafelé.
  • Holttestét múlt hét szerdán találták meg a Délibáb utcában, egy fás, bokros területen.
  • A rendőrség vasárnap elfogott egy 26 éves férfit. A gyilkosság gyanúsítottja beismerő vallomást tett.
  • A Dunántúli Napló szerint egy kelebiai, munkanélküli férfiról van szó, aki pár hónapja érkezett Pécsre, ahol a Mohácsi út környékén csövezett.
  • A gyanúsított kirendelt védője szerint azt mondta: nem ismerte korábbról a lányt, szexuális indíttatásból támadta meg.
  • Korábban az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy több embert fogtak el a gyilkossággal kapcsolatban.
  • Az elfogás és a beismerő vallomás ellenére a rendőrség továbbra is nagy erőkkel nyomoz.
  • Sajtóértesülések szerint a rendőrségnek rendelkezésére áll az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amelynek alapján egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos.
 

"A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2012.07.15-én elfogott és őrizetbe vett egy huszonhat éves, magyar állampolgárságú férfit, aki megalapozottan gyanúsítható a Bándy Kata sérelmére elkövetett emberöléssel. A gyanúsított kihallgatása megtörtént, beismerő vallomást tett, ugyanakkor a rendőrség továbbra is nagy erőkkel folytatja a nyomozást" – áll a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel nyolc után pár perccel kiadott közleményében.

P. László előzetes letartóztatásáról szerdán dönthet a bíróság.

"Egyedül viszem el a balhét"

A Pécs Ma című helyi lapnak hétfő délután sikerült elérnie a gyanúsított kirendelt védőjét, aki kérte, hogy a nevét egyelőre ne közöljék. A védő elmondta: a férfit szombaton menekülés közben Bóly közelében fogták el a kommandósok. Beismerő vallomásában másra nem tett terhelő vallomást. Az ügyvéd szerint így fogalmazott: „Egyedül viszem el a balhét.” Indokként azt mondta,hogy tetszett neki a lány, csupán szexuális indíttatásból támadta meg, nem ismerte korábbról. Arra a kérdésre, hogy megbánta-e a tettét, nem válaszolt. Ügyvédje megjegyezte: P. László egyszerű személyiség. Kedden délelőtt újra kihallgatják, a kihallgatáson védője is jelen lesz. A HírTV-nek az ügyvéd ugyanakkor már azt is elmondta, P. László azt állítja, nem erőszakolta meg a lányt.

A bama.hu később további információkat közölt a védőre hivatkozva. A férfi megpróbált elfutni a kommandósok elől, de beérték, és leteperték. P. László állítása szerint azért ölte meg Bándy Katát, mert a lány nem akart vele közösülni. A férfi azt vallotta ügyvédje szerint, hogy a lány önszántából, útközben beszélgetve ment vele gyalog arra a helyre, ahol a holttestet megtalálták. Itt történt a gyilkosság. Az ügyvéd szerint ugyan a férfi nem mondta ki, hogy megbánta a tettét, de egész magatartása erre utal.

P. László előzetes letartóztatásba helyezéséről a Baranya Megyei Főügyészség indítványára szerdán 11 órakor dönt a Pécsi Városi Bíróság, mondta Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke a Pécs Ma című lapnak.

Kelebiáról jött, csövezett Pécsett?

A Dunántúli Napló értesülése szerint a gyilkosságot beismerő férfi néhány hónapja érkezett Pécsre, és munkanélküliként a Mohácsi út környékén csövezett barátnőjével együtt, aki a lap információi szerint prostituált. P. Lászlót már szombat éjjel elfogták egy erdős, bokros területen, ahol azóta próbált meg elbújni, hogy megtudta: szorul körülötte a hurok, írja a bama.hu.

A Pécs Ma című helyi lap szintén úgy tudja, hogy P. Lászlóról van szó, aki pár hónapja költözött Pécsre. A lap szerint az alkalmi munkákból élő férfit szombat éjjel a Magtár utca környékén fogták el a rendőrök, pár száz méternyire állandó szálláshelyétől. Ez a hely egyébként légvonalban mindössze egy kilométernyire van attól a helytől, ahol a lány holttestét megtalálták, jegyzi meg a Pécs Ma.

Az MTI tudósítója a Magtár utcában a környéken élőktől úgy hallotta, szombaton éjjel tíz óra körül jelentek meg a rendőrök a helyszínen, és egy fénykép alapján keresték a később elfogott férfit.

Rendőrök a pécsi Délibáb utcában, ahol Bándy Kata holttestét megtalálták 2012. július 11-én.
Rendőrök a pécsi Délibáb utcában, ahol Bándy Kata holttestét megtalálták 2012. július 11-én.
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

A bama.hu szerint P. László a DNS-minta alapján bukott le, mivel büntetett előéletű, a rendőrség gyorsan azonosítani tudta. A lap hivatkozik a férfi Facebook-profiljára. Ezen a Kiskunhalas melletti Kelebia a lakhelye, és az is kiderül, hogy Pécsett született, és egy kisfia is van. Az Index úgy tudja, a gyerek nem egészen két éves, Kelebián született, és az anyja nevét viseli. A közösségi portálon még napokkal Bándy Kata megölése után, pénteken is aktív volt a férfi, játszott, posztolt.

A Dunántúli Naplónak sikerült beszélnie hétfő délelőtt a férfi barátnőjével, aki megerősítette, hogy P. László Pécsett született, ötéves korában költözött el innen családjával. A Magtár utca egyik romos állapotban lévő épületében laktak sokadmagukkal. A nő szerint a férfi testvére is eltűnt. Nem tudják, mi van vele, lehet, hogy őt is elfogták a rendőrök, vagy bujkálhat is. A nő azt mondta: nem gondolta volna, hogy barátja ilyenre képes.

Nem gyanakodtak a lakótársak

Az Index helyszíni tudósítója hétfő koradélután a Magtár utcai háznál beszélt P. László unokatestvérével, aki azt mondta: a férfi másfél hónapja érkezett ide egy rokonával. Ő állítása szerint csak az utóbbit ismerte, P. Lászlót nem. Azt mondta nekik, amikor megérkeztek, hogy itt nincs számukra hely. P. így nem költözött be a házba, csak néha tartózkodott itt, viszont itt ismerkedett meg a barátnőjével, aki ebben az épületben, de annak egy másik részében lakott. Az Indexnek nyilatkozó unokatestvér állítása szerint alig találkozott P. Lászlóval, nem tudja, mivel töltötte az idejét Pécsett. Legutóbb szombaton látta, akkor nem tűnt fel neki rajta semmi különös.

A házban nemcsak önkényes lakásfoglalók élnek, vannak itt állítólag legálisan lakott önkormányzati lakások is. Többen kérvényezték, hogy hadd mehessenek el innen. Tudósítónknak a ház több lakója is arról beszélt: félnek attól, hogy ellenük fog indulni megtorlás, pedig nekik a gyilkossághoz semmi közük, nem tudtak semmiről.

Nem sokkal délután kettő előtt újra bűnügyi helyszínelők érkeztek a Magtár utcai házhoz, és bementek az épületbe. Bement velük az a fiatalember is, aki éveken át Bándy Kata vőlegénye volt, és pár hónappal a gyilkosság előtt szakítottak, jelentette tudósítónk. A fiatalember hamarabb kijött, a helyszínelés folytatódik.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője cáfolta azt az egyik facebookos emlékcsoporton megosztott hírt, hogy az elkövetőt intenzíven ápolnák vagy egy pécsi kórházban lenne, mert valakik megverték. A férfi a rendőrség őrizetében van. (A Pécs Ma ugyanakkor azt írta hétfő délután, hogy értesüléseik szerint P. Lászlónak eltört az orrcsontja a rendőrségi intézkedés alatt, és emiatt a Honvéd kórházba szállították vasárnap a rendőrök, de azóta már el is vitték onnan a rendőrségi fogdába.)

Börtönben kellett volna lennie?

Az állítólagos büntetett előélettel kapcsolatban: a vezetéknév kezdőbetűje, a keresztnév, az életkor és a helyszín alapján elképzelhető, hogy P. Lászlót 16 éves korában zsarolás miatt vette őrizetbe 2003-ban a kiskunhalasi rendőrkapitányság. Az akkori hír szerint azt a P. Lászlót, aki kelebiai lakost volt, azzal gyanúsították meg, hogy testi bántalmazással fenyegetve mobiltelefonja átadására kényszerített egy 14 éves fiút, valamint pár nappal korábban egy 13 éves fiút is. A rendőrség akkori közleménye szerint alapos volt a gyanú, hogy a zsaroló több más hasonló bűncselekményt is elkövetett. Az Index megpróbált ezekről az ügyekről érdeklődni hétfőn a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságnál, de a rendőrség ennyire régi ügyről nem tudott információt adni.

A Halas Média riporterei hétfőn felkutatták Kelebián P. László anyjának a házát. Az asszony tőlük értesült arról, hogy a fiát gyanúsítják a gyilkossággal, az ügyről ő is a rádióban hallott, olvasható a Pécs Ma cikkében, amely összefoglalja a Halas Média által szerzett információkat. A nő állítása szerint megdöbbent, amikor megtudta, hogy a fia a feltételezett tettes. Elmondta, hogy a fia egyébként 2-3 hónapja volt otthon pécsi barátnőjével együtt, és 3 hete beszéltek utoljára telefonon.

Megmutatta a riportereknek férfi szobáját is, ott szexlapokat és rendőrségi behívókat is találtak. Az egyik papír alapján P. Lászlónak 2012. július 2-án kellett volna bevonulnia a kecskeméti börtönbe egy szabálysértési eljárás miatt. 20 napig lett volna elzárva, tehát a gyilkosság idején is bent kellett volna lennie.

A Halas Média azt is megtudta, hogy a férfi novemberben szabadult legutóbb, előtte egy évig ült gépkocsi-feltörés miatt, azelőtt pedig 6 évig volt elzárva rablás miatt. A helyiek szerint nem tűnt erőszakosnak.

Bács-Kiskun megye lapja, a baon.hu is arról írt hétfő délután, hogy vagyon elleni bűncselekmények miatt nem volt már ismeretlen a bűnüldöző szervek előtt P. László. A baon.hu szerint a többszörösen visszaeső bűnöző múlt évben szabadult az 1 év 2 hónapig tartó börtönbüntetéséből. A lap úgy tudja: P. László az idei év első napját is lopással kezdte, de a jogszabályi változások miatt nem került újra börtönbe. A legutóbbi eljárással kapcsolatban Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész elmondta: „nevezett személy esetében megszűnt a nyomozás, mivel az időközbeni értékhatár-változások miatt cselekedete már csak szabálysértésnek minősült.”

Keresik még a bűntársát?

Korábban az MTI rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy nem egy, hanem több embert fogott el a rendőrség Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt. Csak annyit közölt, hogy a rendőrség honlapján szerepelnek azok az információk, amelyeket hivatalosan közölni kívánnak.

A Pécs Ma szerint több helyről is megerősítették nekik, hogy az elfogott férfin kívül még egy gyanúsítottat keresnek a rendőrök, arra következtetnek, hogy ketten követték el a bűncselekményt.

A hétfő reggel kiadott rendőrségi közlemény szerint sajtótájékoztatót azután fognak tartani, hogy tisztázzák a bűncselekmény valamennyi körülményét.

Vasárnap éjfél után az Index megírta, hogy a meggyilkolt pszichológus édesanyja, Bándy Edit a Facebook-on közölte: "megvan a tettes". A Hír TV teletextje szerint a tv tudósítóját a helyiek arról értesítették, hogy a rendőrök két férfit vittek el kihallgatásra. Azt írták: a helyszínen olyan tárgyakat találtak, amelyek a meggyilkolt lányé lehettek. Korábban, pénteken a bama.hu még úgy értesült, hogy a társas elkövetés lehetőségét kizárták a rendőrök.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Hír Tv-nek azt nyilatkozta: meggyőződése szerint néhány napon belül elfogják a tettest, közlése szerint a rendőrök nyomon vannak Bándy Kata rendőrségi pszichológus meggyilkolásának ügyével kapcsolatban.

Bándy Kata
Bándy Kata

A Hír TV beszámolója szerint a rendőrök több órán át hallgatták ki azt a férfit, akinek információi lehetnek a pszichológusnő gyilkosáról. A férfi szombaton Pécsett kereste meg a Hír TV stábját, elmondása szerint egy ismerősére ráillenek azok a személyiségjegyek, amelyeket a rendőrség megadott a tettesről.

A borsonline.hu az állítólagos elfogás előtt arról írt, hogy a rendőrök egy kopasz, erős férfit keresnek, aki dohányzik, és kocsival jár.

Könnyű lesz azonosítani

A bama.hu korábban úgy értesült, hogy a boncolás megállapításai, illetve a holttest megtalálásának helyszínén rögzített nyomok értékes információkat szolgáltattak a rendőröknek. A tettes kézre kerítését segíti az anyagmaradványokból nyert DNS-minta, amelynek alapján elfogását követően egyértelműen azonosítható lesz a gyilkos. Nem kizárt, hogy éppen a minta segített a tettes(ek) azonosításában.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerdán egymillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel annak, aki segít elfogni a pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosát. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság aznap este a rendőrség internetes oldalán azt közölte: a nyomravezetőnek vállalnia kell, hogy tanúként részt vesz az eljárásban, a védelméhez szükséges intézkedéseket a hatóság megteszi.

Hazafelé sétált

A 25 éves rendőrségi pszichológusnak július 8-ára, vasárnapra virradóra veszett nyoma, amikor egy szórakozóhelyről hazafelé tartott. Lemeztelenített holttestére több mint három nappal később, július 11-én egy arra sétáló család talált rá, egy a lakásához közeli bokros árok mélyén, a pécsi Délibáb utcában.

A nő feltehetően szexuális indíttatású gyilkosság áldozata lett, legalábbis a lemeztelenített holttest alapján erre lehet következetni. Azt ugyanakkor a nyomozók egyelőre nem közölték, hogy Bándyt megerőszakolták-e.

Sajtóértesülések szerint gyilkosa közvetlenül az eltűnését követő órákban, vasárnap 4-5 körül végzett Bándyval. A tettes valószínűleg gépkocsival közlekedett, és autóval szállíthatta a holttestet a Délibáb utcai erdős területre is.

Senki sincs biztonságban?

Mivel a családjának valószínűleg feltűnt volna a tettes kimaradása a kérdéses éjszakán, a rendőrség egy egyedülálló, gépkocsival rendelkező ismeretlen után kezdett nyomozni.

A rendőrség rendelkezik a tettes azonosításához szükséges DNS-mintával, és lefoglalták annak a két ipari kamerának a felvételeit is, amelyeken felbukkanhatott az autója, ha valóban kocsival szállította a helyszínre a holttestet.

Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Bándy Kata eltűnésének és meggyilkolásának híre országos megdöbbenést váltott ki; a családja által a megkeresésére indított online kampány még azelőtt futótűzként kezdett terjedni, hogy a média egyáltalán foglalkozni kezdett volna az üggyel.

Az óriási érdeklődéshez hozzájárult, hogy a jó megjelenésű, rendezett hátterű fiatal pszichológusnő a rendőrségen dolgozott: sokan érezhették úgy, hogy ha ez még vele is megtörténhetett, akkor valójában senki sincs biztonságban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport