Olyan, mint egy cseh filmben

2012.07.18. 17:15
Esztergom után Heves a második legnagyobb a 19 becsődölt magyarországi település között. Az önkormányzat ellen július 12-én rendelték el az adósságrendezést. Minimum 400 millió forinttal tartoznak beszállítóknak, és 300 millióval a számlavezető banknak. Az önkormányzat most minden feladatától szabadulni próbál, a középiskolát az egyház, az alapoktatást és az egészségügyet az állam viheti, a polgármester reményei szerint tartozással együtt. Ettől még lekapcsolhatják a villanyt.

„Idióta hozzáállás, hogy át akarják politizálni az ügyet” – nyitja mindenféle visszafogottság nélkül a hevesi Eötvös József középiskola egyházi kézbe adásáról szóló közmeghallgatást Csáki Zsigmond polgármester. A város július 12-e óta hivatalosan is csődben van, az iskolától is ezért akar szabadulni. És bár a mondat az iskola átadásáról szólt, a csődre is érthető.

Régi idők igényei

A csőd ugyanis kódolva volt Heves működésébe. A város önkormányzata egész fennállása alatt, vagyis 1990 óta önhikis, vagyis önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került, és állami támogatásra szorult. Az önkormányzati feladatok elvégzésére kapott normatíva összege pedig meg se közelítette a tényleges költségeket. „15 millió forint a napközis ellátás állami normatívája. Ténylegesen erre évi 90 milliót költött a város, idén ezt 45 millióra faragtuk le. A kulturális normatíva 35 millió forint, hetvenet költöttünk évente a művházra, a mozira és a hat múzeumra” – sorolja a példákat Csáki, aki 2006 óta polgármester.

Feketelista

Magyarországon pillanatnyilag 19 településen van folyamatban adósságrendezési eljárás. Nick, Tiszadersz, Sáta, Nemesvid, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók önkormányzata ellen az elmúlt években indult eljárás, Hásságy, Olasz, Gacsály, Salomvár, Seregélyes, Heves és Vizsoly idén lett fizetésképtelen.


View Csődbe ment települések nagyobb térképen

Heves összességében 375 millió forintot kap, ami négyszáz millióval kevesebb a szükségesnél. Így csak az volt a kérdés, mikor megy csődbe a város. 2012-nek már eleve két költségvetéssel futottak neki, a tényleges mellett volt egy B változat a csőd esetére. Ezt most elő is kell venni.

A város amúgy maga kezdeményezte az adósságrendezést, amit az egri törvényszék végül július 12-én rendelt el. „Most új világ van, én már semmit sem írhatok alá” – magyarázza a középiskola egyházi kézbe adásáról tartott meghallgatáson a polgármester. Pechjükre az iskolaátadás ügye pont aznap gyorsult fel, amikor elrendelték az adósságrendezést. Előtte Csáki még vonakodott, mert az egyház csak per-, teher- és igénymentesen vette volna át az eladósodott, pályázati kötelezettségekkel terhelt iskolát, amelynél még perre is lehet számítani.

Az államnak nem kellett

Csáki ezért tavaly még az államnak passzolta volna át az iskola működtetését. Érkeztünkkor is a kormányhivatal embereivel tárgyalt az átadások tapasztalatairól. „Mondtam nekik is, hogy vihetik, de mondták, hogy ne szórakozzak” – üdvözölt az irodájából kilépve.

A meghallgatás amúgy meglepően békés. Talán mert mindenki ezt az eredményt várta. Az iskola tanári kara az államtól rettegett, a kormányhivatal ugyanis megüzente, hogy fenntartóként rögtön elbocsátana tizenöt tanárt. De még így is tapintható a feszültség, amit az ügy eddig okozott.

Heves kisváros, alig lakják többen tízezernél. A város legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, így semmi sem maradhat titokban. A tantestület egyik tagja, Kiss Tamás is önkormányzati képviselő a Jobbik színeiben. A közmeghallgatáson így szinte csak félszavakban beszélnek. A kirajzolódó kép mindenesetre jól illusztrálja a magyar önkormányzatiság problémáit.

Az egyház – a Tiszán Inneni Református Egyházkerület – eredeti ajánlatával a legfőbb probléma az volt, hogy az iskolát csakis ingyen vették volna át. Márpedig a város egyrészt tavaly 130 millió forintból felújíttatta az épületet, aminek a haszna a fenntartási költségek csökkenése volna. Ha erről lemond, mínuszos lesz az elszámolása, ezt pedig csődhelyzetben nem engedheti meg magának. Ugyanígy probléma, hogy egy pályázat keretében új eszközöket szereztek be, melyek fenntartását az önkormányzat öt évre garantálta. Ha nem teszi, 114 millió forintot kell visszafizetnie.

Ha

„Jó lett volna még az adósságrendezés előtt megkötni a megállapodást” – mondja Kiss. „Jó lett volna” – mondja Csáki is, csak akkor még nem vállalta az egyház a kötelezettségeket, és nem vállalta át az iskola beszállítókkal szembeni 37 millió forintos adósságát sem. „Néha úgy érzem magam, mintha egy cseh filmben lennék” – jegyezte meg Csáki már négyszemközt, a meghallgatás után.

A város az állami támogatás és a közfeladatok ellátásának tényleges költségei közti különbözetet két forrásból fedezte. Tartozást halmozott fel beszállítóival szemben, és működésre költötte a fejlesztésekre felvett támogatásokat. Néhány fejlesztés is balul sült el.

A Jobbik például közleményben támadta Csákit a városi közétkeztetés privatizálása miatt. Csáki még 2007-ben adta át a feladatot a Pensio Kft.-nek. „Ez egy fideszes cég, ők csinálják a közétkeztetést például Kaposváron is” – mesélte. A Pensio nagy tervekkel érkezett Hevesre. A 2007-es szerződés az önkormányzatnak kifejezetten előnyös volt. A városban akkor hat kisebb konyha üzemelt, amelyektől az ÁNTSZ éppen megvonta a működési engedélyt. A város 35 millióval tartozott a konyhai eszközökért. A Pensio átvállalta a tartozást, a bezárt konyhák helyett pedig épített egy új közkonyhát. Azt tervezték, hogy abból látják majd el a környéket is, egészen Tiszaújvárosig.

Aztán a Pensio tulajdonosa meghalt, a terjeszkedés megállt. A hatalmas konyha most csak 1500 hevesire főz. Velük – illetve javarészt az óvodákat és az általános iskolákat fenntartó önkormányzattal – fizettetik meg most a füstbe ment terveket. Illetve csak fizettetnék, a város a Pensiónak is tartozik. Ez ügyben Csáki kivárásra játszik. Bár a bölcsődei, óvodai és általános iskolai oktatás továbbra is önkormányzati feladat marad, az oktatás államosításával az adósság is az államra szállhat.

Várják, hogy történjen valami

A csőd kezelésében amúgy is a kivárás tűnik a fő taktikai elemnek. A városnak pillanatnyilag 400 millió forintnyi szállítói tartozása van, és 300 milliós folyószámlahitele. És még ki tudja, mennyi egyéb tartozása, Csáki szerint bármikor bejelentkezhet még valaki. Ezzel szemben nagyjából 600 millió forint forgalomképes ingatlanvagyon áll. De a kivárás nemcsak önkormányzati taktika, erre játszhatnak a hitelezők is. Ha most nem jelentik be az igényüket, de fenntartják, három év múlva, amikor talán újra fizetőképes lesz a város, újra bejelentkezhetnek. Mert most pénzt aligha, legfeljebb egy-két szántót, vagy pár lerobbant önkormányzati épületet kaphatnak csak.

A csődbe jutott városba most pénzügyi gondnok érkezik majd, az ő engedélyével lehet bármire pénzt adni. A feladat, hogy a város bevételeit és kiadásait nullára hozzák. Ebben sokat segíthet, hogy Csáki már az első ciklusában is igyekezett szabadulni a nem kötelező szolgáltatásoktól. A járóbeteg-rendelő üzemeltetését magánkézbe adta, amiért kizárták a Fideszből. Szerinte nem politikai okokból, hanem mert rossz vállalkozónak adta. „Az is fideszes volt, de a másik a Nyergesé. Csak azt én nem tudtam” – mondta.

Most úgy néz ki, a középiskolát átveszi az egyház. A közoktatásban az állam lesz a fenntartó, így talán az övé lesz az adósság is. Ettől persze még lekapcsolhatják a villanyt. „Majd meglátjuk” – búcsúzott Csáki, akinek annyiban könnyű dolga van, hogy a tíz tagú önkormányzati testületben csak egy fideszes, egy jobbikos és egy független van ellene, a többség viszont együttműködik a helyzet megoldásában. Alpolgármestere fideszes, a pénzügyi bizottság elnöke szocialista.

Hogy alakult így? Csáki saját bevallása szerint 2010-ben nem akart újraindulni, de meggyőzték. Mielőtt jelöltette volna magát, leült előbb a Fidesszel, majd a Jobbikkal, végül az Összefogás Hevesért Egyesülettel. Mindhárom pártnak meggyőződése volt, hogy jelöltjük nyeri a polgármesterséget, és többséget szereznek a testületben. Végül Csáki nyert, a testületbe pedig négy fideszes, három jobbikos, két szocialista és az Összefogás elnöke került be. Ő, és a Csákival korábban tárgyaló fideszes és jobbikos van a polgármester ellen. Nem mi mondtuk, hogy olyan, mint egy cseh film.