Életfogytiglant kapott az arab pénzváltó gyilkosa

2012.07.20. 17:14

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte pénteken első fokon a Szombathelyi Törvényszék H. Józsefet, aki megölt és kirabolt egy arab pénzváltót 2009. november 5-én Budapesten, a Baross utcában. A nem jogerős ítélet szerint a 37 éves, büntetett előéletű férfi a legkorábban harminc év múlva szabadulhat ki.

A férfit a bíróság bűnösnek mondta ki hat rendbeli, fegyveresen elkövetett rablásban, bűnszövetségben, tettestársként, csoportosan elkövetett rablásban, rablás kísérletében, valamint személyi szabadság megsértésében, súlyos testi sértésben, lőfegyverrel való visszaélésben és más bűncselekményekben is.

A férfi három társát – akikkel H. József főleg budapesti kaszinókat, játéktermeket és a nyugati határ mentén lévő pénzváltóhelyeket rabolt ki – 13, 12, illetve 11 év fegyházbüntetéssel sújtotta a bíróság. A bíróság ítélete szerint az arab pénzváltót egyértelműen H. József lőtte le, ám kirablásában részt vett egy ismeretlen személy, aki a vádirattal szemben nem azonos a harmadrendű vádlottal, V. Sándorral.

A törvényszék szerint nincs bizonyíték arra, hogy a harmadrendű vádlott tevőlegesen is részt vett a rablásban vagy annak előkészületében, annyi volt a szerepe, hogy az elsőrendű vádlottat gépkocsival a bűncselekmény helyszínére szállította, így bűntársnak nem minősíthető, de bűnpártolónak igen. Ezért ennek a rablásnak a vádja alól a harmadrendű vádlottat felmentették, más bűncselekményekben viszont bűnösnek mondták ki.

V. Sándort háromrendbeli, bűnsegédként és egyrendbeli, tettestársként elkövetett rablásban, egyrendbeli rablási kísérletben, rendszám meghamisításában, személyi szabadság megsértésében és más, kisebb súlyú bűncselekményekben mondták ki bűnösnek, és 12 évi fegyházbüntetésre ítélték.

A másodrendű vádlottat, M. Gábort kétrendbeli rablásban, egyrendbeli rablási kísérletben és más, kisebb súlyú bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság. Az ügyek között szerepelt egy hegyeshalmi és egy kőszegi pénzváltóhely kirablása is, viszont a lukácsházi takarékszövetkezet kirablásának vádja alól a férfit bizonyíték hiányában felmentették. M. Gábornak 13 évet kell a nem jogerős ítélet szerint fegyházban töltenie.

A negyedrendű vádlottat, L. Róbertet kétrendbeli rablásban, testi sértésben, személyi szabadság megsértésében és kisebb súlyú bűncselekményekben mondták ki bűnösnek, és 11 évi fegyházbüntetésre ítélték.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az ítélet megalapozatlansága, nem kellő bizonyítottsága miatt részben felmentésért, részben pedig enyhítésért folyamodtak; az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az ítélet nem jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport