Záporozhat, zivatarozhat

2012.07.26. 07:03

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának csütörtöki előrejelzése szerint országszerte előfordulhat felhőszakadásszerű esőzés, és többfelé várható zápor, zivatar, emiatt az összes megyére kiadták az első- vagy másodfokú figyelmeztetést. 1-2 cm átmérőjű jégdarabok is előfordulhatnak az intenzívebb zivatarokban.

Helyenként rövid idő alatt 20-40 mm, egyes helyeken – leginkább az Alföld középső és keleti, délkeleti területein és az Északi-középhegységben – akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Viharos, 60 km/h-t elérő kifutószél csak néhány helyen fordulhat elő. Az esti óráktól fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Nem érdemes azonban túlöltözni, ugyanis az idokep.hu szerint ugyan az ég többnyire borult lesz, egyúttal fülledt idő is várható. Míg reggel 19 °C várható, délutánra 29 °C is lehet, úgyhogy egy vastag esőkabát helyett praktikusabb lehet esernyővel elindulni.

A Balaton nyugati és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méterre közlekedhetnek.

Néhol jégesőre, egy-egy helyen viharos, óránkénti 60 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet. Az esti óráktól fokozatosan megszűnnek a zivatarok.