Eldughatná a közpénzeket a kormány

2012.08.03. 13:59 Módosítva: 2012.08.03. 16:10

Három civil szervezet közös levélben fordult Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökéhez, azt kérve: lépjen fel azért, hogy az új polgári törvénykönyv is a közpénzek átláthatóságát szem előtt tartva szabályozza az üzleti titok fogalmát.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Transparency International Magyarország, valamint a K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda közleményben azt írta: az új Ptk. jelentősen megnehezítheti a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. Szerintük semmi akadálya nem lesz annak, hogy a jövőben az állami és önkormányzati szervezetek a szerződéseikkel és beruházásaikkal kapcsolatos kérdést üzleti titokra hivatkozva hárítsanak el.

A polgári törvénykönyv jelenleg kimondja, hogy nem minősül üzleti titoknak az állami és az önkormányzati költségvetés, illetve az európai közösségi támogatás felhasználásával, vagy az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos adat. Ezt a szabályt azonban a kormány által benyújtott javaslat kihagyná az új Ptk.-ból – hívták fel a figyelmet.

A szervezetek szerint súlyos problémákhoz vezethet, ha hiányzik a Ptk.-ból az erre vonatkozó szabályozás. "Ez, azon túl, hogy tovább szűkítheti az átláthatóságot és jelentősen növeli a korrupciós kockázatokat, jogértelmezési zavarokat idézhet elő, hiszen ellent mond az Alaptörvény közpénzügyi fejezete rendelkezéseinek. Fennáll a veszélye, hogy a közérdekű adatok megismerése iránt indított polgári perek tucatjai jutnak el alkotmányjogi panasz formájában az Alkotmánybírósághoz" – írják a civil szervezetek.

A három civil szervezet arra kéri a NAIH elnökét: tegyen javaslatot a parlamentnek arra, hogy az üzleti titok jelenlegi törvényi szabályozása megmaradjon.